Business & Finance Σάββατο 17/02/2024, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βερολίνο: Τελειώνει η πτώση των τιμών στέγης – Έρχονται επενδυτές

Βερολίνο: Τελειώνει η πτώση των τιμών στέγης – Έρχονται επενδυτές

Ενώ οι τιμές στέγης υποχωρούν σε ολόκληρη τη Γερμανία, η σταθερή εισροή κατοίκων στην πρωτεύουσα συνδυάστηκε με την καθυστερημένη κατασκευή κατοικιών. Αυτό δημιουργεί την προοπτική υψηλότερων ενοικίων και οι επενδυτές με βαθιά τσέπη είναι πρόθυμοι να επωφεληθούν.

Μετά από μια πτώση που ακολούθησε τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι τιμές των κατοικιών στο Βερολίνο αυξήθηκαν για τέσσερις διαδοχικούς μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της διαδικτυακής εταιρείας παροχής μεσιτικών υπηρεσιών Immowelt. Η πρωτεύουσα ήταν η μοναδική μεγάλη γερμανική πόλη όπου το κόστος κατοικίας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 – σε αντίθεση με την πτώση 2,6% στη Φρανκφούρτη και 0,5% στο Μόναχο.

«Οι διεθνείς επενδυτές εξετάζουν πολύ προσεκτικά το Βερολίνο», δήλωσε ο Andreas Polter, ο οποίος ηγείται της ομάδας επενδύσεων σε κατοικίες της JLL στην πόλη. Εκτός από τις προοπτικές περαιτέρω αυξήσεων των ενοικίων, το δέλεαρ είναι ότι είναι σχετικά φθηνό για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και έχει μεγάλη αγορά ενοικίων – μόνο το 15% των Βερολινέζων ζει σε δικό τους σπίτι.

Η ανάκαμψη του Βερολίνου συνάδει με άλλες μεγάλες πόλεις που συμπιέζονται από την έλλειψη προσφοράς. Η Στοκχόλμη ήταν ένα κομβικό σημείο της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά η σουηδική πρωτεύουσα έχει δει οκτώ συνεχόμενους μήνες αύξησης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg City Tracker.

Τα ενοίκια στο Βερολίνο αυξάνονται πολύ ταχύτερα σε σχέση με άλλες γερμανικές πόλεις

Ο μέσος όρος σε ετήσια βάση για την αύξηση των ενοικίων κυμαίνεται στο 7,7%

Source: Scout24 WohnBarometer

Επτά από τις έντεκα αγορές που παρακολουθεί το Bloomberg παρουσιάζουν κέρδη, σύμφωνα με μηνιαία στοιχεία που συγκεντρώνονται από μια σειρά παρόχων. Η Αθήνα, η Μαδρίτη και η Λισαβόνα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση, ενώ το Παρίσι και η Βιέννη κατρακυλούν. Οι τιμές στέγης στο Βερολίνο υποχωρούν σε ετήσια βάση και τον Ιανουάριο υποχώρησαν σε μηνιαία βάση, δεδομένου ότι ο πρώτος μήνας του έτους είναι παραδοσιακά αδύναμη περίοδος.

Bloomberg City Tracker: Snapshot of City Prices

Οι τιμές είναι σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο

Sources: Immowelt (Berlin), Idealista (Madrid, Lisbon), Svensk Mäklarstatistik (Stockholm), Rightmove (London), Immobiliare (Milan),Immopreise (Vienna), Le Figaro (Paris), Properstar (Zurich District), Properstar (Zurich Canton), Central Statistics Office CSO (Dublin), Spitogatos (Athens), Bloomberg calculations.

Η στέγαση έχει γίνει ιδιαίτερα τεταμένο θέμα στη Γερμανία και σε πολλές προηγμένες οικονομίες, καθώς η έλλειψη προσιτών καταλυμάτων πυροδοτεί έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για ανέγερση 400.000 κατοικιών ετησίως και τα τρία κόμματα έχουν μείνει πίσω από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία στις δημοσκοπήσεις.

«Οι αριθμοί ολοκλήρωσης στέγασης είναι βαθιά ανησυχητικός», δήλωσε ο Aygül Özkan, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. «Μέχρι το 2025, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειμμα 750.000 διαμερισμάτων».

Το Βερολίνο βρίσκεται στο επίκεντρο του προβλήματος στη Γερμανία. Το χρέος της πόλης οδήγησε σε εκποίηση των κοινωνικών κατοικιών και έπληξε την ακμάζουσα βιομηχανία τεχνολογίας.

Η εύρεση προσιτού χώρου διαβίωσης είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν τώρα οι νεοφερμένοι, δήλωσε ο Niklas Almerood, επικεφαλής της εταιρείας μετεγκατάστασης IRC Relocation. «Υπάρχουν απλώς περισσότεροι άνθρωποι που μετακομίζουν στο Βερολίνο από ότι υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα».

Η απογοήτευση από τις κυβερνητικές πολιτικές είναι εμφανής σε όλη την πόλη, αλλά ιδιαίτερα τεταμένη γίνεται σε μοντέρνες, πρώην εργατικές γειτονιές όπως το Kreuzberg, όπου πολλοί ντόπιοι δέχονται μεγάλες οικονομικές πιέσεις. Το 2021, ψηφίστηκε δημοψήφισμα που καλούσε τις αρχές να απαλλοτριώσουν μεγάλους ιδιοκτήτες γης για να αναπληρώσουν το δημόσιο απόθεμα κατοικιών.

Bloomberg City Tracker

Οι τιμές διαμερισμάτων ανά τετρ. μέτρο, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία

Sources: Immowelt (Berlin), Idealista (Madrid, Lisbon), Svensk Mäklarstatistik (Stockholm), Rightmove (London), Immobiliare (Milan),Immopreise (Vienna), Le Figaro (Paris), Properstar (Zurich District), Properstar (Zurich Canton), Central Statistics Office CSO (Dublin), Spitogatos (Athens), Bloomberg calculations.

Ενώ η νομοθεσία καταργήθηκε από δικαστήριο, είχε ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση της προσφοράς για τους ενοικιαστές. Με λιγότερες διαθέσιμες επιλογές, οι πιθανότητες είναι ότι τα ενοίκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και έτσι περισσότεροι ενοικιαστές προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανοδική πορεία, σύμφωνα με τον μεσίτη Savills.

«Ακόμα και τα φερέγγυα νοικοκυριά δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να βρουν κατάλληλα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα», δήλωσε ο Matti Schenk, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας της Savills Germany, προσθέτοντας ότι η αλλαγή αυτή ανατρέπει τα δεδομένα όσον αφορά στις τιμές κατοικιών στο Βερολίνο. 

Το 2022, ο πληθυσμός του Βερολίνου αυξήθηκε κατά περισσότερους από 80.000 ανθρώπους καθώς χιλιάδες Ουκρανοί διέφυγαν από την εισβολή της Ρωσίας, αυξάνοντας το σταθερό αριθμό φοιτητών και εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας. Την ίδια χρονιά, η πόλη έχτισε μόλις λίγο περισσότερα από 17.000 νέα διαμερίσματα. Συνολικά, η κατασκευή κατοικιών απέτυχε να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού σχεδόν κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία.

Το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα μπορούσε επίσης να ανοίξει ευκαιρίες σε μεγάλους επενδυτές να αρπάξουν ενοικιαζόμενα ακίνητα, όπως το Halske Sonnengärten. Το ακίνητο πωλήθηκε από μια μονάδα της Vonovia SE, του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη της Γερμανίας. Πολλές εταιρείες ακινήτων συσσώρευσαν χρέη κατά την εποχή του φθηνού χρήματος και τώρα πρέπει να πωλήσουν ακίνητα για αναχρηματοδότηση.

Οι νέες κατασκευές είναι πολύ πιο ελκυστικές. Οι τιμές για τα παλαιότερα κτίρια, τα οποία συχνά έχουν ενοικιαστές με φθηνότερα συμβόλαια και κινδυνεύουν με τεράστιο κόστος ανακαίνισης, εξακολουθούσαν να πέφτουν σε όλη τη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας χρηματοδότησης ακινήτων Europace. 

Η πόλη είναι πιθανό να παραμείνει ψηλά στις λίστες επιθυμιών των επενδυτών, σύμφωνα με τον Polter της JLL. «Παρά όλες τις συζητήσεις απαλλοτριώσεων και τις παρεμβάσεις στην αγορά ενοικίων, από τη σκοπιά του διεθνούς επενδυτή, το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι κορυφαία επιλογή».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ήρθε το τέλος της προσιτής στέγης; Διεθνές φαινόμενο η στεγαστική κρίση

Η στεγαστική κρίση στην καγκελαρία

Γερμανία: Οι κατασκευαστικοί όμιλοι ζητούν εκτάκτως οικονομική στήριξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News