Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 07:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μετάβαση των Big Tech: Μαζικές απολύσεις παρά τα υψηλά κέρδη

Η μετάβαση των Big Tech: Μαζικές απολύσεις παρά τα υψηλά κέρδη

Το 2023 ήταν ένα έτος μαζικών απολύσεων για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και παρότι ο ρυθμός των περικοπών έχει μειωθεί, συνεχίζεται κανονικά και το 2024.

Η Google μπήκε στο νέο έτος, απολύοντας αρκετές εκατοντάδες εργαζομένους και τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Η Amazon ακολούθησε με εκατοντάδες απολύσεις στον τμήμα Prime Video. Η Meta μείωσε τις θέσεις της μεσαίας διοίκησης, ιδίως τους μάνατζερ. Και η Microsoft απέλυσε 1.900 εργαζομένους της στο τμήμα βιντεοπαιχνιδιών.

Οι απολύσεις συνεχίστηκαν παρότι οι πωλήσεις και τα κέρδη των εταιρειών εκτινάχθηκαν, όπως και οι μετοχές τους. Κι αυτό συμβαίνει, διότι οι Big Tech βρίσκονται σε φάση μετάβασης: περνούν από την περίοδο της υψηλότατης ζήτησης της πανδημίας στην εποχή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

«Λειτουργούμε καλύτερα όταν είμαστε ελαφρύτεροι ως εταιρεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, σε πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών.

Η εκτίναξη της ζήτησης και η προσαρμογή

Από το τέλος του 2019 έως το 2023, οι τεχνολογικές επιχειρήσεις προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην τεράστια καταναλωτική ζήτηση, καθώς ο κόσμος που ήταν «εγκλωβισμένος» στο σπίτι του περνούσε περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες. Η Apple, η Amazon, η Meta, η Microsoft και η Alphabet, μητρική της Google, προσέλαβαν αθροιστικά τουλάχιστον 900.000 εργαζόμενους.

Όταν τελείωσε αυτή η «έκρηξη», προσαρμόστηκαν. Έκτοτε, οι παραπάνω εταιρείες πλην της Alphabet απέλυσαν περίπου 112.000 άτομα, αλλά ήταν και πάλι μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες σε σχέση με την περίοδο στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Τώρα, οι πέντε εταιρείες απασχολούν 2,16 εκατ. άτομα, 71% περισσότερα από την περίοδο προ-πανδημίας. Είχαν πωλήσεις 1,63 τρισ. δολαρίων το τελευταίο φορολογικό έτος, δηλαδή περίπου 81% υψηλότερες σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα. Και βέβαια η Wall Street τις επιβράβευσε: το τελευταίο δωδεκάμηνο η κεφαλαιοποίηση των Meta, Amazon, Microsoft, Google και Apple έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 3,5 τρισ. δολάρια.

Το σοκ της ΑΙ

Σύμφωνα με τους New York Times, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αλλάξει τις επιχειρηματικές προτεραιότητες όλων. Στον τομέα της τεχνολογίας, οι εταιρείες σπεύδουν να προσλάβουν μηχανολόγους, ώστε να δημιουργήσουν τα κατάλληλα συστήματα ΑΙ. Πέρυσι, αναρτήθηκαν 180.000 αγγελίες για σχετικές θέσεις στις ΗΠΑ και ο αριθμός τους πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος.

Παράλληλα, οι εταιρείες δαπανούν δισεκατομμύρια σε τσιπ και υπερυπολογιστές, που απαιτούνται για την «εκπαίδευση» και τη δημιουργία των συστημάτων ΑΙ. Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του έτους, η Meta προσδοκά να έχει αγοράσει 350.000 εξειδικευμένα τσιπ της Nvidia, τα οποία κοστίζουν 30.000 δολάρια έκαστο.

Οι εξελίξεις αυτές συνέβησαν ταυτόχρονα με τις μαζικές απολύσεις. Η Google μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο τμήμα της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. Η Meta απέλυσε σχεδόν 20.000 άτομα το 2023, εστιάζοντας στους μάνατζερ που επιβλέπουν την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε διάφορα προγράμματα.

Η Amazon απέλυσε περίπου 30.000 υπαλλήλους γραφείου και 50.000 άλλους εργαζομένους, ενώ η διοίκηση ξεκαθάρισε ότι τα κενά αυτά δεν θα καλυφθούν σύντομα. 

Η Apple αντιστάθηκε στις υπέρμετρες προσλήψεις στην πανδημίας. Πέρυσι, όμως, όσο οι πωλήσεις των iPhone, των iPad και των υπολογιστών Mac υποχώρησαν, η εταιρεία άρχισε να συρρικνώνει το προσωπικό της. Για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 15 χρόνια ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της μειώθηκε, παρότι απέφυγε να προβεί σε μαζικές απολύσεις.

Η Microsoft από την πλευρά της δεν εμφάνισε κάποια διαφορά στον αριθμό των εργαζομένων της, απασχολώντας 221.000 άτομα στο τέλος του φορολογικού έτους του 2023, στα ίδια επίπεδα με τον αριθμό που είχε στην κορύφωση μετά την πανδημία. Οι επενδυτές επιβράβευσαν τη σταθερότητα της Microsoft: Τον περασμένο μήνα «εκθρόνισε» την Apple ως η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο. Τώρα, η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης:

Μαζικές απολύσεις στην τεχνολογία: Η φούσκα της πανδημίας έσκασε τρία χρόνια μετά

Πώς έσκασε η νέα φούσκα της τεχνολογίας που γέννησε η πανδημία

Τεχνολογικές εταιρείες: Γιατί δεν μπορούν να κάνουν μαζικές απολύσεις στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News