Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 21:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιός φοβάται τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ; Οι traders

Ποιός φοβάται τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ; Οι traders

Οι μειώσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο στις ΗΠΑ, όμως τα σημερινά στοιχεία άσκησαν έντονες ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η τελευταία μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξε ότι οι βασικές τιμές – εξαιρουμένων των ασταθών τροφίμων και ενέργειας – αυξήθηκαν 0,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη των οικονομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός αφότου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι έπρεπε να δει περισσότερα στοιχεία μείωσης του πληθωρισμού για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και υπό αυτή την έννοια τα σημερινά στοιχεία δεν συνάδουν με το είδος των αποδεικτικών στοιχείων που απαιτούνται. Στην πραγματικότητα, υπάρχει πιθανότητα το «φαινόμενο του Ιανουαρίου» και τα ιδιόμορφα στατιστικά στοιχεία στέγασης να προκάλεσαν το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου. Αναμένεται να μεσολαβήσει ακόμη πολύς χρόνος προτού τα δεδομένα εξελιχθούν κατά τρόπο που να κάνει τη Fed πιο άνετη για να μειώσει τα επιτόκια το Μάιο.

Ο δομικός πληθωρισμός των υπηρεσιών έχει επιστρέψει

Κατηγορίες όπως στέγαση και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ώθησαν σε άνοδο τον πληθωρισμό υπηρεσιών 

Source: Bureau of Labor Statistics, Bloomberg Economics

Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν περιστασιακά την αρχή του έτους για να αυξήσουν τις τιμές. Όπως ακριβώς κάνουμε στην προσωπική μας ζωή, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έκαναν τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Κοιτάζουν πίσω το 2023 – και την εμπειρία του πληθωρισμού των τελευταίων τριών ετών – και αναρωτιούνται αν μπορούν να επεκτείνουν τα περιθώρια κέρδους που μπορεί να έχουν μειωθεί λόγω των πιέσεων στους μισθούς και άλλες πιέσεις κόστους. Σαφώς, γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά μπορεί να αποφάσισαν να προσπαθήσουν να αντεπεξέλθουν σε μία τελευταία αύξηση των τιμών.

Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά ομολόγων προεξόφλησε μία σειρά από υπερβολικά θετικά στοιχεία τα οποία ωστόσο δεν επρόκειτο ποτέ να υλοποιηθούν. Κάποια στιγμή νωρίτερα φέτος, οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων υπονοούσαν περίπου έξι μειώσεις επιτοκίων το 2024. Στην πράξη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από μήνα σε μήνα είναι γεμάτα με εκπλήξεις και ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι μερικά στοιχεία θα έκαναν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προχωρήσουν σε παύση των επιτοκιακών αυξήσεων. Η Fed θα περιμένει να λάβει αρκετά στοιχεία από τις προσεχείς ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ενδεχομένως στη συνεδρίασή της τον Μάιο. Αλλά ακόμη και τότε, η εγγενής αστάθεια των στοιχείων σημαίνει ότι μπορεί να πρόκειται για έναν αργό κύκλο χαλάρωσης.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει ψηλά – Αμφιβολίες για τις μειώσεις επιτοκίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News