Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 21:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ο πληθωρισμός οδήγησε τους μισθούς στα επίπεδα του 2016

Γερμανία: Ο πληθωρισμός οδήγησε τους μισθούς στα επίπεδα του 2016

Οι αυξήσεις των τιμών τα τελευταία χρόνια οδήγησαν τους προσαρμοσμένους στους μισθούς στη Γερμανία σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν από το 2016, ενισχύοντας το επιχείρημα για σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις τώρα, σύμφωνα με έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στην ΕΚΤ. 

«Για να αντισταθμιστούν οι μαζικές απώλειες των πραγματικών μισθών τα δύο προηγούμενα έτη, είναι αναγκαίες μεγάλες αυξήσεις των πραγματικών μισθών στον επόμενο γύρο μισθολογικών διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Thorsten Schulten, ερευνητής του Hans Boeckler Foundation, το οποίο έχει δεσμους με την Ομοσπονδία Γερμανικών Εργατικών Συνδικάτων και του οποίου το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών εκπόνησε την ανάλυση. 

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη σταθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας», ανέφερε ο Schulten.

 
Source: Wirtschafts- und Sozialwissenschaftliches Institut

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο των μισθών καθώς αναζητούν διαβεβαιώσεις ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το στόχο του 2%, προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Οι συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις θα μπορούσαν να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Οι μισθοί που είναι αποτέλεσμα συλλογικών συμβάσεων στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 5,5% σε ονομαστικούς όρους το 2023. Ενώ το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από τον αντίστοιχο ρυθμό του 2022, εκπροσωπεί μία πτώση 0,4%, όταν ληφθεί υπόψη η περυσινή άνοδο 5,9% στις τιμές καταναλωτή. 

Ο Schulten αναμένει ότι οι νέες συλλογικές συμβάσεις θα είναι επιθετικές φέτος και πιθανόν να συνοδεύνται και από ανάλογες κινητοποιήσεις. Οι πιέσεις είναι τώρα μεγάλες καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν χάσει μία προσαρμοζόμενη στον πληθωρισμό βελτίωση εισοδήματος στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, συμπλήρωσε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News