Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 13:04
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ZEW

Ελπίδες ανάκαμψης στη Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση των επενδυτικών προβλέψεων

Ελπίδες ανάκαμψης στη Γερμανία: Απρόσμενη βελτίωση των επενδυτικών προβλέψεων

Ελπίδες ανάκαμψης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δίνουν οι επενδυτές, καθώς οι προβλέψεις τους βελτιώθηκαν περισσότερο από το προσδοκώμενο μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η οποία ανοίγει τον δρόμο για μείωση του κόστους δανεισμού.

Ειδικότερα, για έβδομο συναπτό μήνα, οι επενδυτικές προσδοκίες, βάσει μέτρησης του ινστιτούτου ZEW, αναρριχήθηκαν στις 19,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας σημαντικά τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων. Ταυτόχρονα, όμως, ο δείκτης αξιολόγησης των τρεχουσών συνθηκών διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2020.

«Οι οικονομικές προσδοκίες για τη Γερμανία βελτιώθηκαν ξανά», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach. «Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού το επόμενο εξάμηνο λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού», προσέθεσε.

«Λυγίζει» ο ευρωπαϊκός γίγαντας

H Γερμανία ήταν η μοναδική οικονομία της G7 που συρρικνώθηκε πέρυσι λόγω του πλήγματος στον βιομηχανικό τομέα, την ασθενή ζήτηση από το εξωτερικό και τα επακόλουθα των πληθωριστικών πιέσεων. Μεγάλοι φορείς και οικονομολόγοι προβλέπουν ύφεση για το 2024. 

Ορισμένοι παραμένουν αισιόδοξοι. Ενδεικτικά, ο Wolfgang Schmidt, στενός σύμβουλος του Καγκελάριου Olaf Scholz, δήλωσε ότι τα πρώτα θετικά σημάδια αναδύονται από την ανάκαμψη στο καταναλωτικό κλίμα, ενώ υπάρχουν και κάποιες καλές ενδείξεις από τις πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

«Δεν είμαστε σε ύφεση. Δεν βλέπουμε τίποτα που υπό φυσιολογικές συνθήκες συνοδεύει μια ύφεση – όπως ανεργία. Η αγορά εργασίας είναι πολύ σταθερή, οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονται ξανά. Θα δούμε ανάπτυξη φέτος», τόνισε ο ίδιος σε εκδήλωση πριν από μερικές ημέρες.

Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία του 2024 δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Για παράδειγμα, οι δείκτες στη βιομηχανία συνεχίζουν να απογοητεύουν και να δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον του κλάδου, ενώ η αναστάτωση στα εμπορικά ακίνητα απειλεί ορισμένες τράπεζες και οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες καθυστερούν την υιοθέτηση καίριων μεταρρυθμίσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Κρίση στο real estate με πτώση – ρεκόρ για τα επαγγελματικά ακίνητα

Bloomberg: Στερεύουν οι δυνάμεις της γερμανικής βιομηχανίας

Λίντνερ: Η έλλειψη ανάπτυξης κάνει τη Γερμανία φτωχότερη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News