Business & Finance Παρασκευή 9/02/2024, 12:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Συγκρατημένες δηλώσεις Villeroy και Kazaks για τα επιτόκια

ΕΚΤ: Συγκρατημένες δηλώσεις Villeroy και Kazaks για τα επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει πιθανότατα σε μειώσεις επιτοκίων το 2024 ενόσω ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα επιβραδύνεται προς τον στόχο του 2%, εκτίμησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau.

«Θα μειώσουμε πιθανότατα τα επιτόκια φέτος επειδή γίνεται πρόοοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ την Παρασκευή. «Βλέπουμε την έξοδο κινδύνου και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε.

Οι αγορές ποντάρουν σε μια πρώτη μείωση τον Απρίλιο, αν και οι περισσότεροι policymakers φαίνεται να προτιμούν τον Ιούνιο. Ο Villeroy έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι καμία ημερομηνία δεν αποκλείεται και ότι όλα είναι πιθανά στις προσεχείς συνεδριάσεις – ανάλογα με τα δεδομένα.

Μιλώντας νωρίτερα την Παρασκευή, ο Λετονός ομόλογός του, Martins Kazaks, δήλωσε ότι οι ελπίδες των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να είναι υπερβολικά επιθετικές.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν την άνοιξη, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο – δεν θα ήμουν αισιόδοξος», δήλωσε ο Kazaks σε ραδιόφωνο της Λετονίας. «Θα ήμουν προσεκτικός και θα περίμενα μέχρι να τελειώσει η ιστορία με τον πληθωρισμό. Τότε μπορούμε να αναπνεύσουμε με ασφάλεια και τα επιτόκια αυτά μπορούν να μειωθούν βήμα προς βήμα».

Ο Villeroy δήλωσε, επίσης, ότι η γαλλική οικονομική ανάπτυξη θα «επιταχυνθεί σταδιακά» τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από τον μέσο ρυθμό αύξησης των μισθών. Η Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει ότι θα αποφευχθεί η ύφεση, με επέκταση περίπου 0,9% φέτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Powell: Η Fed δεν θέλει να μειώσει πρόωρα τα επιτόκια

Mario Centeno: Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει στην μείωση του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News