Τουρκία: «Γεράκι» ο νέος κεντρικός τραπεζίτης – Καθησύχασε τις αγορές
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προκατοχό του υπό τη διοίκηση της οποίας είχαν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις.
«Η νομισματική πολιτική θα γίνει πιο περιοριστική εάν οι τάσεις των τιμών, οι κρατικές δαπάνες, η φορολογική πολιτική, οι μισθοί και η ιδιωτική κατανάλωση οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από τις προσδοκίες μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού», δήλωσε ο Fatih Karahan σε εκδήλωση στην Άγκυρα την Πέμπτη για την παρουσίαση των τελευταίων προβλέψεων της τράπεζας.
Πάντως, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την αιφνίδια παραίτηση της Hafize Gaye Erkan στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ότι δεν χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων «προς το παρόν».
Ο νέος διοικητής, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί στη Fed Νέας Υόρκης και ως κύριος οικονομολόγος στην Amazon.com, είχε την ευκαιρία στην εκδήλωση στην Άγκυρα να καταστήσει σαφές προς τα που σκοπεύει να κατευθύνει τη νομισματική πολιτική.
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις της, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επανέλαβε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 36% σε ετήσια βάση προς το τέλος του έτους, στο 14% έναν χρόνο αργότερα και στο 9% μέχρι το τέλος του 2026. Ο πληθωρισμός στην οικονομία του 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κυμαίνεται περίπου στο 65%, έχοντας εκτοξευθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που υποστήριξε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουλάχιστον μέχρι την αλλαγή που ακολούθησε τη νίκη του στην επανεκλογή του τον Μάιο. Έκτοτε, η Τουρκία αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 8,5% στο 45%.
Μετά την τελευταία αύξηση κατά 250 μονάδες βάσης στις 25 Ιανουαρίου, η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι τερματίζει τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων της, προβλέποντας κορύφωση του πληθωρισμού στο 75% στους επόμενους μήνες πριν αρχίσει ο αποπληθωρισμός.
Η στάση Erdogan, η παραίτηση Erkan και ο Simsek
Ήδη πριν από την επανεκλογή του, ο Erdogan είχε δώσει «σήμα» για μια πιο ορθόδοξη πολιτική σε μια προσπάθεια να φέρει πίσω στην Τουρκία τους επενδυτές που είχαν φύγει τα τελευταία χρόνια, αποσύροντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις τουρκικές αγορές ομολόγων και μετοχών. Διόρισε, ως εκ τούτου, τον περασμένο Ιούνιο την Hafize Gaye Erkan και, ως υπουργό Οικονομικών, τον Mehmet Simsekτον Ιούνιο, αμφότεροι με προϋπηρεσία σε τράπεζες της Wall Street. Η παραίτηση όμως της Erkan την περασμένη εβδομάδα μετά από κατηγορίες από μέλη του προσωπικού της κεντρικής τράπεζας, έφερε στη θέση της τον Κarahan και ο Simsek έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι χαίρει της εκτίμησης της κυβέρνησης.
Η υποστήριξη του Karahan από τον Simsek καθησύχασε τις αγορές, οι οποίες έχουν πρόσφατες στη μνήμη τους τις απομακρύνσεις τριών προηγούμενων τραπεζιτών από τον Erdogan, ο οποίος τότε θεωρούσε ότι δεν ανταπορκίνονται στα πρότυπα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ήθελε να επιβάλει. Επιπλέον, ο Karahan ευχαρίστησε την προκάτοχό του για τις προσπάθειές της, οι οποίες είχαν γίνει δεκτές με θετικό τρόπο από τους επενδυτές.
Εξάλλου, ήδη στα πρώτα γραπτά σχόλιά του μετά την προαγωγή του από αναπληρωτή διοικητή το Σαββατοκύριακο, ο Karahan ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα είναι «έτοιμη να δράσει» εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν. Ο ίδιος είναι υπέρμαχος μιας αυστηρότερης στάσης μετά την ένταξή του στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής τον Ιούλιο, όπως ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
Παγκόσμιες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co. και Morgan Stanley, είχαν αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι ο Karahan θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιθετικός από την Erkan στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Πληθωριστικό άλμα στην Τουρκία – Νέα πρόκληση για την κεντρική τράπεζα
Τουρκία: Παραιτήθηκε η διοικητής της κεντρικής τράπεζας
Τουρκία: Όγδοη και τελευταία αύξηση επιτοκίων στο 45%
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News