Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κογκρέσο: Στα ύψη το χρέος των ΗΠΑ την επόμενη 10ετία

Κογκρέσο: Στα ύψη το χρέος των ΗΠΑ την επόμενη 10ετία

Το αμερικανικό δημόσιο χρέος αναμένεται να αγγίξει ιστορικό υψηλό την επόμενη δεκαετία, εν μέσω αύξησης του κόστους των υποχρεωτικών προγραμμάτων και των καθαρών έντοκων πληρωμών, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. 

Το συνολικό χρέος θα αυξηθεί στο 116% του ΑΕΠ έως τα τέλη του δημοσιονομικού έτους 2034, υψηλότερα από το 97,3% του 2023. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο του 50ετούς μέσου όρου έως πέρυσι, παρότι καταγράφει μικρή βελτίωση από τα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί για το 2023. 

Η αύξηση λαμβάνει χώρα καθώς οι υποχρεωτικές δαπάνες αυξάνονται ετά το 2025 με το υψηλότερο κόστος για την περίθαλψη των ηλικιωμένων και άλλων προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης. Οι δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αυξηθούν στο 4,2% του ΑΕΠ το 2034 αό 3,1% του 2023, ενώ για κοινωνική ασφάλιση θα αυξηθούν στο 5,9% από 5% πέρυσι. 

Ακόμη ένας λόγος αύξησης του κόστους είναι οι καθαρές έντονες πληρωμές, οι οποίες το επόμενο έτος θα φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο του ΑΕΠ από το 1940, όταν άρχισαν να συλλέγονται τα εν λόγω στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότ θα αυξηθούν στο 3,9% σε μία δεκαετία από το 3,2% το 2025. 

Το χρέος ρεκόρ θα συσσωρευθεί παρότι το Γραφείο Προϋπολογισμού βελτίωσε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Βραχυπρόθεσμα 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Κογκρέσο ψήφισε τον νόμο περί δημοσιονομικής ευθύνης, ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που υπογράφηκε σε νόμο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο. Οι βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις ήταν επίσης αποτέλεσμα των καθυστερημένων φορολογικών προθεσμιών για τους Καλιφορνέζους.

Το συνολικό έλλειμμα φτάνει τα 1,58 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, χαμηλότερα από το 2023, ενώ στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 2,56 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2034, ανέφερε το Γραφείο.

Η ελαφρά βελτίωση στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές προσφέρει μικρή ανάσα για όσους ανησυχούν για τις αυξανόμενες δανειακές απαιτήσεις της κυβέρνησης. Οι προβλέψεις του Γραφείου υποθέτουν ότι ο ισχύων νόμος θα παραμείνει σε ισχύ και δεν λαμβάνουν υπόψη τις πολιτικές πιέσεις που στο παρελθόν οδήγησαν το Κογκρέσο να εγκαταλείψει τα ανώτατα όρια δαπανών ή να μειώσει τους φόρους. 

Μια συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ήδη υπό σοβαρή πίεση: ότι οι μεμονωμένες φορολογικές περικοπές που περιλαμβάνονται στον νόμο του 2017 για τις φορολογικές περικοπές και τις θέσεις εργασίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα λήξουν, όπως είχε προγραμματιστεί, στα τέλη του 2025.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, έχουν ήδη δεσμευτεί να κάνουν τις περικοπές μόνιμες. Ο Μπάιντεν είπε ότι θα επεκτείνει τις περικοπές για όσους κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News