Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Προετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ

Ε.Ε.: Προετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ

Η Ε.Ε. προσπαθεί να κάνει μία επίσημη αξιολόγηση για το πώς θα ήταν η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και σχεδιάζει πώς να ανταποκριθεί σε τυχόν εμπορικά μέτρα-αντίποινα που θα έπλητταν το μπλοκ εάν κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να προετοιμάζει μια αποτίμηση επιπτώσεων για τις συνέπειες των προεδρικών εκλογών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο σενάριο στο οποίο ο Τραμπ αναδεικνύεται νικητής, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Η στάση του πρώην προέδρου γίνεται ολοένα και πιο επιθετική και είναι γενικά αποδεκτό από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. το γεγονός ότι μια άλλη θητεία θα οδηγούσε σε καταναγκαστικές ενέργειες όπως δασμούς κατά της ένωσης, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο. Προσέθεσε ότι εναπόκειται στις χώρες της ΕΕ να προετοιμαστούν για αυτό που θα ακολουθήσει.

Η ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει μια πιθανή σειρά ενεργειών κατά της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα ελάχιστο δασμό 10%, καθώς και πιθανά αντίμετρα κατά των ευρωπαϊκών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών που σιωπηρά βάζουν στο στόχαστρο τους πρωταθλητές τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Την τελευταία φορά, ο Τραμπ κλόνισε τα θεμέλια της διατλαντικής σχέσης όταν επιτέθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αμφισβήτησε τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφάλειας και χαρακτήρισε τις Βρυξέλλες «πύλη της κολάσεως». Ο υποψήφιος για την προεδρία κατάφερε να κερδίσει στις δύο πρώτες προκριματικές αναμετρήσεις των Ρεπουμπλικανών και προηγείται του Τζο Μπάιντεν κατά μέσο όρο έξι ποσοστιαίων μονάδων στις επτά κρίσιμες πολιτείες που πιθανότατα θα κρίνουν τις εκλογές του 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult του Ιανουαρίου.

Διατλαντικό Εμπόριο 

Source: Eurostat

Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η Ε.Ε. ανταπέδωσε με δικά της αντίμετρα και το 2021 κατέληξε σε προσωρινή εκεχειρία με τον Μπάιντεν.

Ωστόσο, η ΕΕ υποστηρίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση εξακολουθεί να είναι άδικη, λέγοντας ότι οι εξαγωγείς της ένωσης πληρώνουν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δασμούς. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο, ήταν απρόθυμα να ανταποκριθούν στην κατάσταση επιβάλλοντας εκ νέου δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τραμπ να επανεκλεγεί. 

Τα πιθανά μέτρα κατά της Ευρώπης θα χρησίμευαν ως συνιστώσα μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την αναμόρφωση του εμπορίου αγαθών των ΗΠΑ. Η Αμερική είχε μακροχρόνια, μεγάλα ελλείμματα με την ΕΕ, με τα στοιχεία του 2023 να σηματοδοτούν την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανισορροπίας που ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια – ένα μοτίβο που σύμφωνα με συμβούλους του Τραμπ, είναι ένα παράδειγμα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Για να αποφευχθούν οι υπερατλαντικοί ανταγωνισμοί της πρώτης θητείας Τραμπ, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν κάποια βήματα προς μια επίθεση γοητείας. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπάερμποκ, έχουν ήδη αρχίσει να επικοινωνούν με τους Ρεπουμπλικάνους. Τον Σεπτέμβριο, ταξίδεψε στο Τέξας και την Ουάσιγκτον για να συναντήσει αρκετούς υποστηρικτές του Τραμπ.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Τραμπ εάν κερδίσει, είπε πέρυσι, και θα ήταν «αφελές» να μην προετοιμαστούμε για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Ενώ η ρητορική του Μπάιντεν μπορεί να είναι πιο συμβιβαστική από αυτή του Τραμπ και η ευθυγράμμισή του με την ΕΕ σχετικά με την Ουκρανία βοήθησε στην αποκατάσταση της διατλαντικής σχέσης, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν επίγνωση ότι η εμπορική πολιτική του εξακολουθεί να έχει πολλά κοινά με την προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική» του προκατόχου του.

Αυτό που κλόνισε κυρίως τους Ευρωπαίους ήταν το τεράστιο πρόγραμμα επιδοτήσεων του Μπάιντεν, ύψους 390 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη στήριξη της πράσινης τεχνολογίας, το οποίο προσφέρει στις εταιρείες κίνητρο να μετατοπίσουν τις επενδύσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ανοιχτά ότι θέλει να επανεκλεγεί ο Μπάιντεν. «Ο σημερινός πρόεδρος είναι καλύτερος, επομένως θέλω να επανεκλεγεί», υπογράμμισε. 

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Boerse Theodor Weimer  δήλωσε σχετικά με μια πιθανή επιστροφή του Τραμπ ότι η Ευρώπη μπορεί μόνο να ελπίζει ότι το νομοθετικό σύστημα των ΗΠΑ έχει “ισχυρούς ελέγχους και ισορροπίες”. όπως θα χρειάζονταν.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News