Έρχεται 10ετής κρίση χρέους; Οικονομολόγος βλέπει «αργό δημοσιονομικό θάνατο»
Για μία κρίση χρέους που θα διαρκέσει τα επόμενα 10 χρόνια και θα έχει άσχημο τέλος προειδοποιεί ο οικονομολόγος Arthur Laffer, καθώς τα χρέη άγγιξαν το ρεκόρ των 307,4 τρισ. δολαρίων τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τα χρέη έχουν αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 100 τρισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία, με την αύξηση να οφείλεται τόσο στις πλούσιες χώρες όσο και στις αναδυόμενες και να τροφοδοτείται από τα υψηλά επιτόκια.
«Προβλέπω ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι η δεκαετία του χρέους. Το χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στα ύψη. Δεν θα τελειώσει καλά», είπε ο Laffer, ο οποίος είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας επενδύσεων και περιουσίας Laffer Tengler Investments, μιλώντας στο CNBC.
Τα επίπεδα του χρέους αντιστοιχούν πλέον στο 336% του παγκόσμιου ΑΕΠ, την ώρα που οι ανεπτυγμένες οικονομίες εμφάνιζαν χρέη ίσα με το 110% του ΑΕΠ τους το 2012 και οι αναδυόμενες οικονομίες μόλις με το 35%. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το παγκόσμιο χρέος διαμορφωνόταν στο 334% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το IIF.
Για να καλυφθούν οι πληρωμές των χρεών, εκτιμάται ότι περίπου 100 χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες για ζωτικής σημασίας κοινωνικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας.
Οι χώρες που θα καταφέρουν να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση θα μπορούσαν να ωφεληθούν προσελκύοντας εργατικό δυναμικό, κεφάλαια και επενδύσεις από το εξωτερικό, ενώ αυτές που δεν το κάνουν θα μπορούσαν να χάσουν ταλέντα, έσοδα και πολλά άλλα, είπε ο Laffer.
Μάλιστα, ο οικονομολόγος προειδοποίησε ότι κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες που δεν θα αντιμετωπίσουν τα ζητήματα του χρέους τους «θα πεθάνουν με αργό δημοσιονομικό θάνατο», ενώ ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες «θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρεοκοπήσουν».
Σημειώνεται ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Γαλλία ευθύνονται για τουλάχιστον το 80% της συσσώρευσης χρεών το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Από τις αναδυόμενες χώρες, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία παρουσίασαν τις πιο μεγάλες αυξήσεις χρεών.
Η γήρανση των πληθυσμών στις ανεπτυγμένες χώρες και οι πιέσεις στο εργατικό δυναμικό θα κάνουν την αποπληρωμή των χρεών δυσκολότερη, τόνισε ο Laffer.
«Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα: Κανείς πρέπει είτε να αυξήσει τους φόρους ή να αναπτύξει την οικονομία του πιο γρήγορα από ό,τι συσσωρεύεται το χρέος», είπε.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Χρέος 88 τρισ. και «τσουνάμι» εκλογών: Οι προκλήσεις στο τραπέζι του Νταβός
Τα χρέη αυξάνονται: Έρχεται νέα κρίση; Οι επικίνδυνες χώρες
Fitch: Ελάχιστες χώρες έχουν καταφέρει αυτό που έκανε η Ελλάδα με το χρέος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News