Business & Finance Τρίτη 6/02/2024, 15:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δημοφιλέστερο φάρμακο όλων των εποχών: Προβλέψεις ρεκόρ από τη Lilly

Το δημοφιλέστερο φάρμακο όλων των εποχών: Προβλέψεις ρεκόρ από τη Lilly

Αρκετά πάνω από τις προβλέψεις της Wall Street βάζει τον πήχυ για τις επιδόσεις της το 2024 η πολυτιμότερη εταιρεία του κλάδου της υγείας, η Eli Lilly, χάρη στο Zepbound, το οποίο αναμένεται ευρέως να γίνει το δημοφιλέστερο φάρμακο όλων των εποχών.

Πρόκειται για τη θεραπεία απώλειας βάρους, που «ανταγωνίζεται» τα εξαιρετικά δημοφιλή Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk, και παρότι κυκλοφορεί μόλις δύο μήνες και μόνο στις ΗΠΑ, έδωσε τεράστια ώθηση στις πωλήσεις τετάρτου τριμήνου του 2023, που έφτασαν τα 176 εκατ. δολάρια.

Χάρη στον ενθουσιασμό των επενδυτών για το νέο φάρμακο, η κεφαλαιοποίηση της Lilly εκτινάχθηκε τους τελευταίους μήνες και πλέον ανέρχεται περίπου στα 672 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας πριν από μερικές ημέρες την αξία της Tesla.  

Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στο φάρμακο Mounjaro (το οποίο διατίθεται για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά κρίθηκε ασφαλές και για απώλεια βάρους) ανέβασε τις προβλέψεις για τις πωλήσεις μεταξύ 40,4 δισ. και 41,6 δισ. δολαρίων, αρκετά υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη της αγοράς για 39,5 δισ. δολάρια. 

Οι πωλήσεις του Mounjaro διαμορφώθηκαν στα 2,21 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς. Αντιθέτως, οι πωλήσεις για παλαιότερη θεραπεία για διαβήτη, το Trucility, ήταν χαμηλότερες από το προσδοκώμενο (στο 1,67 δισ. δολάρια) λόγω περιορισμών στην παραγωγή στην Ευρώπη και εξαιτίας των πιέσεων στις τιμές.

Η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα ελλείψεων στα συγκεκριμένα φάρμακα λόγω της εκρηκτικής ζήτησης. Εξού και επενδύει αδρά στην ενίσχυση της παραγωγής. Ωστόσο, δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα, η εταιρεία προειδοποίησε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά και φέτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δύο εταιρείες στο κατώφλι του 1 τρισ. – Χάρη στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Φάρμακα για την απώλεια βάρους: Τα έσοδα ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη

Ο σεισμός του Ozempic – Οι βιομηχανίες τροφίμων επί ποδός πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News