Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 12:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PMI: Μικρά βήματα ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία

PMI: Μικρά βήματα ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία

Διστακτικά βήματα ανάκαμψης έκανε στην αρχή του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης, με τις πληθωριστικές πιέσεις όμως να συνεχίζονται κατά μήκος του ιδιωτικού τομέα.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται αντιπροσωπευτική απεικόνιση της οικονομικής υγείας του μπλοκ, ανέκαμψε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούλιο. Βέβαια, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το κατώφλι των 50 μονάδων, συγκεκριμένα στις 47,9 μονάδες, που καταδεικνύει ύφεση. 

Στους επιμέρους δείκτες, η έρευνα του Ιανουαρίου έδειξε ταχεία άνοδο στο κόστος εισαγωγών και παραγωγής και παρότι η ζήτηση εμφάνισε άνοδο, παρέμεινε σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από τις 50 μονάδες. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγής αναρριχήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών.

PMI: Μικρά βήματα ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία-1

«Η διστακτικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού δικαιολογείται όταν λάβει κανείς υπ’ όψιν τους δείκτες του PMI», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου που διεξάγει την έρευνα, Δρ. Cyrus de la Rubia. 

«Δεδομένου ότι και οι τιμές εισαγωγής και οι τιμές παραγωγού στις υπηρεσίες ανεβαίνουν, η ΕΚΤ διστάζει να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού σε ιστορικό υψηλό και πολλοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη πολύ πρώιμη η συζήτηση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό δείκτη των υπηρεσιών στο μπλοκ, εμφάνισε ήπια πτώση από τον Δεκέμβριο, όπως ήταν αναμενόμενο. Βέβαια, οι προβλέψεις των εταιρειών είναι αισιόδοξες για το 2024, με αποτέλεσμα να έχουν ενισχύσει το προσωπικό τους με τον υψηλότερο ρυθμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Υπενθυμίζεται ότι η συρρίκνωση της μεταποίησης επιβραδύνθηκε για τρίτο μήνα, όπως έδειξε ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Mario Centeno: Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει στην μείωση του πληθωρισμού

Lagarde: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη φορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News