Business & Finance Σάββατο 3/02/2024, 12:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mario Centeno: Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει στην μείωση του πληθωρισμού

Mario Centeno: Η ΕΚΤ πρέπει να αντιδράσει στην μείωση του πληθωρισμού

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αντιδράσει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Πορτογαλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Mario Centeno.

«Αν ο πληθωρισμός μειώνεται και μειώνεται πολύ γρήγορα -στην πραγματικότητα πιο γρήγορα από ό,τι αυξήθηκε- η νομισματική πολιτική θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό», είπε ο Centeno, μιλώντας στο Warwick Economics Summit στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Θα κάνουμε τη δουλειά μας τους επόμενους μήνες φέρνοντας σταθερότητα και σε αυτή τη διαδικασία και διασφαλίζοντας ότι όταν τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν, θα μειωθούν», είπε. «Αυτό φυσικά θα τα διατηρήσει σε περιοριστικό έδαφος για αρκετό καιρό για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει».

Μετά από ένα πρωτοφανές μπαράζ επιτοκιακών αυξήσεων μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΚΤ άνοιξε φέτος την πόρτα στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της. Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί στην παροχή σαφών ενδείξεων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα  των μειώσεων των επιτοκίων, προτού βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σταθερά στον στόχο του 2%.

Ο Centeno τόνισε, παράλληλα, ότι η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει προβλήματα.  «Δεν μπορούμε να έχουμε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται, αυτή είναι η κύρια ανησυχία μου για την Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι μετά από πέντε τρίμηνα χωρίς ανάπτυξη, «το α΄ τρίμηνο του 2024 μπορεί να είναι το έκτο. Πρόκειται για 1,5 χρόνο στάσιμης οικονομίας».

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να τονωθεί η οικονομία, είπε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης.  «Ένας από αυτούς πρέπει να προέλθει από τη νομισματική πολιτική, από αυτές τις προσδοκίες που πρέπει να επιβεβαιωθούν, ότι κάποια στιγμή θα μειωθούν τα επιτόκια», είπε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News