Γερμανία: 1 δισ. ευρώ για πρώτες ύλες – H Γαλλία, η Ιταλία και το παράδειγμα της Ιαπωνίας
Η γερμανική κυβέρνηση δρομολογεί επενδύσεις σε πρώτες ύλες ύψους 1 δισ. ευρώ στην προσπάθειά της να μειώσει την εξάρτησή της από την παραγωγή τρίτων χωρών όπως η Κίνα για κρίσιμα ορυκτά σε έργα υψηλής τεχνολογίας και «πράσινα» έργα.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, σχεδιάζεται μια διαδικασία επιλογής για να καθοριστεί ποια έργα, μεταξύ άλλων στην εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση υλικών, θα προτιμηθούν. Η χρηματοδότηση, μέσω της κρατικής επενδυτικής και αναπτυξιακής τράπεζας KfW της Γερμανίας, θα συνίσταται σε μετοχικό κεφάλαιο για την εξαγορά μειοψηφικών συμμετοχών.
Υπάρχουν σχέδια για έργα τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, τα οποία αναμένεται «να συμβάλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα διαμορφωθεί το κρατικό ταμείο.
Οι διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέδειξαν την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε να εντείνει τις προσπάθειες για μκροπρόθεσμη πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά.
Μερικές σημαντικές πρώτες ύλες είναι το κοβάλτιο, ο χαλκός, το λίθιο, το πυρίτιο και σπάνια μέταλλα, τα οποία απαιτούνται για την κατασκευή μικροτσίπ, ανεμογεννητριών και μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.
Οι επενδύσεις σχεδιάζεται να συντονιστούν με τις ιταλικές και γαλλικές πρωτοβουλίες στον τομέα των πρώτων υλών, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. Οι υπεύθυνοι εφαρμογής του σχεδίου θα επικεντρωθούν σε έργα ορυκτών που χαρακτηρίζονται κομβικής σημασίας στην Πράξη Κρίσιμων Πρώτων Υλών (CRMA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επενδυτική και αναπτυξιακή τράπεζα KfW αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με τον ρόλο της στη διαχείριση των έργων κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την επόμενη εβδομάδα, στις 7 Φεβρουαρίου. Η ΕΕ συμφώνησε σε μέτρα τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της CRMA, για την ενίσχυση της εξόρυξης εντός των συνόρων της και τη μείωση της εξάρτησης από άλλες χώρες.
Πρότυπο σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να αποτελέσει η Ιαπωνία. Από το 2004, ο κρατικός Οργανισμός Μετάλλων και Ενεργειακής Ασφάλειας της Ιαπωνίας έχει επενδύσει στην αποθήκευση πρώτων υλών, έχει διερευνήσει αποθέματα, έχει παράσχει δάνεια ή εγγυήσεις για εταιρείες πρώτων υλών και έχει προχωρήσει σε άμεσες αγορές των μετοχών τους.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Γερμανία: Ο ρατσισμός μέρος της ζωής ξένων εργατών
UBS: «Ταύρος» για την Ελλάδα, η Γερμανία «βαρίδι» για την Ευρωζώνη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News