Business & Finance Πέμπτη 1/02/2024, 12:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Έπεσε στο 3,2% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Στο 2,8% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Έπεσε στο 3,2% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Στο 2,8% στην Ευρωζώνη

Ποδαρικό στο 2024 με ήπια υποχώρηση κάνει ο πληθωρισμός, μετά την αναζωπύρωση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση του Ιανουαρίου είναι βραδύτερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιανουάριο οριακά, στο 2,8% από 2,9% στο τέλος του 2023, ενώ στην Ελλάδα διολίσθησε στο 3,2% από 3,7% τον Δεκέμβριο. 

Στα επιμέρους στοιχεία, ο πληθωρισμός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού συνέχισε να τροφοδοτεί περισσότερο τις πιέσεις στις τιμές στο ευρωπαϊκό μπλοκ, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Ιανουάριο. Παρουσίασε όμως κάποια αποκλιμάκωση από το 6,1% του Δεκεμβρίου. Ακολουθεί η κατηγορία των υπηρεσιών, με πληθωρισμό 4%, αμετάβλητο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και τέλος τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με μεταβολή +2% έναντι 2,5% τον Δεκέμβριο. Ο τομέας της ενέργειας συνέχισε για άλλο έναν μήνα την αποπληθωριστική πορεία με συρρίκνωση 6,3%, ελαφρώς βραδύτερη από το -6,7% του Δεκεμβρίου.

Πληθωρισμός: Έπεσε στο 3,2% τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Στο 2,8% στην Ευρωζώνη-1

Οριακά, αλλά προς τα κάτω, κινήθηκε ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων του αλκοόλ και των τροφίμων και τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ ως ένδειξη της απόδοσης της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα πάντοτε με τα πρώτα στοιχεία του Ιανουαρίου από τη Eurostat, ο δείκτης αυτός διαμορφώθηκε στο 3,3% έναντι 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επισημάνει επανειλημμένως ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει «σφιχτή» για αρκετό καιρό ακόμη. Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού σε ύψος ρεκόρ, ενώ η ίδια η πρόεδρος της, Christine Lagarde, τόνισε ότι είναι ακόμη πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων και ότι θα πρέπει πρώτα να φανεί σαφής πτωτική τάση του πληθωρισμού και ενθαρρυντικά στοιχεία από τους μισθούς στην Ευρωζώνη. 

Παρόλα αυτά η αγορά «ποντάρει» σε έξι επιτοκιακές μειώσεις φέτος, δίνοντας μάλιστα 90% πιθανότητα η πρώτη να γίνει τον Απρίλιο.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω φέτος, αλλά με πολύ βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το 2023, όταν η μεταβολή των τιμών στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε έως και στο 2,4% τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στο μπλοκ θα επανέλθει στον στόχο του 2% το 2025.

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη φορά

Γλύτωσε την ύφεση η Ευρωζώνη – Στασιμότητα στο τέλος του 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News