ΟΟΣΑ: Δυσβάσταχτο το κόστος κατοίκησης για περισσότερο από το 50% του πληθυσμού
Το κόστος κατοίκησης (είτε με ενοίκιο, είτε σε ιδιόκτητη κατοικία) είναι βαρύ για περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που αφορά τις χώρες στις οποίες διεξάγει έρευνα ο οργανισμός.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα να μην είναι προσιτές για τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα το κόστος κατοίκησης να έχει κατασθεί το μεγαλύτερο έξοδο.
Σαν προσιτή κατοικία ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει, μια κατοικία για την οποία το κόστος της είτε αγοράς είτε ενοικίου είναι τέτοιο ώστε ένα νοικοκυριό να αναγκάζεται να μειώσει το κόστος σε βασικά είδη για τη διαβίωση.
Το κόστος κατοίκησης αποτελεί το μεγαλύτερο έξοδο για τα νοικοκυριά και το ποσοστό του στο εισόδημα των νοικοκυριών αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων, καθώς στις 20 χώρες του ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο έχει αυξηθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις που το κόστος της κατοικίας έχει σαν αποτέλεσμα στα σπίτια να παρατηρείται το φαινόμενο του συνωστισμού πολλών μελών μιας οικογένειας ή και συγκατοίκων, με το ποσοστό της Ελλάδας στα χαμηλά εισοδήματα να διαμορφώνεται στο 25,5% και να την φέρνει στην 6 θέση.
Πρόσφατη έκθεση της Eurostat για της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειξε ακόμη μια πιο ζοφερή εικόνα με το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο του μέσου όρου, αγγίζοντας το 28,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το ποσοστό στη χώρα μας ήταν 25,5% το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους. Έκτοτε έβαινε αυξανόμενο και κορυφώθηκε το 2018 (29,2%).
Ωστόσο η Ελλάδα κατέχει μια πρωτιά, καθώς από το 2005 έως το 2019 οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν το περισσότερο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε όποια χώρα παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο, ήταν ευρωπαϊκή. Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών σημειώθηκε στην Κολομβία, στη Σουηδία, το Ισραήλ και τον Καναδά.
Στην Ελλάδα επίσης μειώθηκαν το περισσότερο και τα ενοίκια, ενώ μόνο στην Ιαπωνία συνέβη το ίδιο. Στον αντίποδα τα ενοίκια εκτοξεύθηκαν στην Τουρκία, στη Λιθουανία και στην Ιρλανδία.
Η Ελλάδα καταγράφει άλλη μια πρωτιά μαζί με τις Ιταλία και τις Σλοβακία, καθώς στις χώρες αυτές σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό (75%) των νέων που μένουν ακόμη με τους γονείς τους και ακολουθούν με ποσοστό 70%, οι Ισπανία. Πορτογαλία και Σλοβενία.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News