Γαλλία: Προτεραιότητα Ατάλ να τερματίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ αποκάλυψε μία σειρά μέτρων που κυμαίνονται από την άρνηση υπογραφής μιας συνθήκης ελεύθερου εμπορίου έως την πιο ελαφριά ρύθμιση για τους φράκτες, καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να εκτονώσει την οργή των αγροτών για τη μείωση των εισοδημάτων και τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Τα μέτρα περιελαμβάνουν μεταξύ άλλων και ανατροπή ενός σχεδίου αύξησης των φόρων στα αγροτικά καύσιμα, ταχύτερη εκταμίευση κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης και μεγάλα πρόστιμα για εταιρείες που δεν σέβονται τους κανόνες για τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μετά από συνάντηση με αγρότες στη νοτιοδυτική Γαλλία την Παρασκευή.
«Αποφασίσαμε να βάλουμε τη γεωργία πάνω από όλα. Χωρίς τους αγρότες μας, δεν είμαστε πια Γαλλία και δεν είμαστε χώρα», είπε ο Ατάλ στο Montastruc-de-Salies.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την αντίθεση της Γαλλίας σε μια μεγάλη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιτίθεται στην πρόταση.
Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα στη νότια Γαλλία και αντικατοπτρίζουν την έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας, εξαπλώθηκαν καθώς αγρότες μπλοκάρουν τους κύριους δρόμους. Ορισμένα συνδικάτα είχαν προτρέψει τα μέλη να μπλοκάρουν τους κύριους αυτοκινητόδρομους προς το Παρίσι.
Η αντίδραση είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον Ατάλ, ο οποίος διορίστηκε αυτόν τον μήνα από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να δώσει νέα ώθηση σε μια κυβέρνηση που διχάζεται από διάφορα κοινωνικά θέματα. Το έργο του γίνεται δυσκολότερο από το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν συντριπτική δημόσια υποστήριξη, ενώ τα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη δεσμεύονται από τις ταραχές ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.
Πολλά από τα παράπονα των αγροτών επικεντρώθηκαν στους διαρκώς μεταβαλλόμενους κανονισμούς που έχουν ωθήσει πολλούς από αυτούς στο χείλος της χρεοκοπίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τον αποκαλούμενο στρατηγικό διάλογο την Πέμπτη για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες διαιρέσεις σχετικά με τη γεωργία σε ολόκληρο το μπλοκ. Ακολουθεί ωστόσο μια αργή διαδικασία και δεν είναι σαφές πόσα μπορεί να κάνει γρήγορα η ΕΕ για να αμβλύνει τις διαμαρτυρίες.
Αν και μέχρι στιγμής οι εκδηλώσεις βίας στη Γαλλία είναι περιορισμένες, η οργή για το κόστος ζωής και τις τιμές των καυσίμων θυμίζει τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων που ξεκίνησαν το 2018 και στιγμάτισαν την πρώτη θητεία του Μακρόν στην προεδρία.
Το 2019, η κυβέρνηση απάντησε με φορολογικές μειώσεις και υποστήριξη στα χαμηλά εισοδήματα με εκτιμώμενο κόστος έως και 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτή τη φορά, έχει λιγότερα περιθώρια ελιγμών καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο βάρος χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.
Η πίεση στην κυβέρνηση να δράσει αυξάνεται καθώς ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις διαδηλώσεις για να ενισχύσουν τις εκστρατείες τους για τις ευρωεκλογές. Στη Γαλλία, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν είναι ήδη πολύ μπροστά από το κόμμα του Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News