Business & Finance Πέμπτη 25/01/2024, 12:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Απροσδόκητη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών

Γερμανία: Απροσδόκητη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Γερμανία επιδεινώθηκαν για δεύτερο μήνα, απογοητεύοντας τους αναλυτές σε μια ένδειξη ότι εξακολουθούν οι δυσκολίες και το 2024 για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 83,5 τον Ιανουάριο από το αναθεωρημένο 84,2 του προηγούμενου μήνα, έναντι εκτιμήσεων για μικρή άνοδο. Υποχώρηση κατέγραψε και ένας δείκτης των τρεχουσών συνθηκών.

«Περιμέναμε ένα θετικό πρώτο τρίμηνο, αλλά με αυτά τα στοιχεία φαίνεται τώρα ότι θα μπορούσε να καταγραφεί ένας αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ifo Clemens Fuest στην τηλεόραση του Bloomberg, αποδίδοντας την υποαπόδοση σε μια εκπληκτικά αδύναμη μέτρηση από τον τομέα των υπηρεσιών.

Αφού η οικονομία συρρικνώθηκε μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, τα αποτελέσματα καθιστούν μια πρώτη ύφεση μετά την πανδημία «πολύ πιθανή πλέον», είπε.

«Οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάστασή τους ως χειρότερη – οι προσδοκίες τους για τους επόμενους μήνες ήταν επίσης για άλλη μια φορά πιο απαισιόδοξες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ifo.

Παρότι γλίτωσε οριακά τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης πέρυσι που ισοδυναμούν με τεχνική ύφεση, η Γερμανία εξακολουθεί να πλήττεται από την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση και τα επακόλουθα της ενεργειακής κρίσης. Για την αναζωογόνηση της οικονομίας της ποντάρει στην ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, αλλά αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη έδειξαν μια ζοφερή εικόνα.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου προβλέπει πλέον ανάπτυξη μόλις 0,7% για την γερμανική οικονομία κατά το τρέχον έτος, αναθεωρώντας επί τα χείρω την αρχική πρόβλεψή του για αύξηση κατά 0,9%. 

Ακόμη πιο απαισιόδοξη είναι η εκτίμηση του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής (ΙΜΚ), το οποίο προβλέπει για το 2024 ύφεση ύψους 0,3%, ενώ η Bundesbank αναμένει πάντως επιστροφή στην ανάπτυξη το 2024 – αν και μόνο κατά 0,4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Το Ifo χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 0,7% φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News