Business & Finance Τετάρτη 24/01/2024, 15:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Το Ifo χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 0,7% φέτος

Γερμανία: Το Ifo χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 0,7% φέτος

Ανάπτυξη μόλις 0,7% προβλέπει για την γερμανική οικονομία κατά το τρέχον έτος το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, αναθεωρώντας επί τα χείρω την αρχική πρόβλεψή του για αύξηση κατά 0,9%. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την κατάσταση της οικονομίας και ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Bundestag προβλέπει περικοπές ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είτε θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση είτε θα λάβουν λιγότερες ελαφρύνσεις και οι δημόσιες δαπάνες θα περιοριστούν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo Τίμο Βόλμερσχόιζερ, αιτιολογώντας την αναθεώρηση της προηγούμενης πρόβλεψης, η οποία έγινε τον Δεκέμβριο, ενώ ακόμη ήταν ασαφής η δημοσιονομική πολιτική για το επόμενο έτος.

Ακόμη πιο απαισιόδοξη είναι η εκτίμηση του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής (ΙΜΚ), το οποίο προβλέπει για το 2024 ύφεση ύψους 0,3%.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2023. Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου του Νοεμβρίου έκανε την κυβέρνηση να προσπαθεί να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό του 2024 για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, επιτυγχάνοντας παράλληλα συναίνεση μεταξύ του συνασπισμού.

Το Ifo ανέφερε ότι όταν προετοίμαζε τις προβλέψεις του τον Δεκέμβριο, δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό θα περικοπούν οι δαπάνες ή θα αυξηθούν οι φόροι, και η βασική του πρόβλεψη είχε υποθέσει ότι θα εφαρμοστούν όλα τα προγραμματισμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Διακοπή χρηματοδότησης του ακροδεξιού κόμματος «Η Πατρίδα»

Γερμανία: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα κατά του AfD

Στη Γερμανία cash is king – Αλλά για πόσο ακόμη;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News