Business & Finance Τετάρτη 24/01/2024, 13:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Μειώνει τον συντελεστή αποθεματικών για απελευθέρωση 1 τρισ. γουάν

Κίνα: Μειώνει τον συντελεστή αποθεματικών για απελευθέρωση 1 τρισ. γουάν

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες εντός δύο εβδομάδων και άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα στήριξης που στοχεύουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο συντελεστής των υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) θα μειωθεί για όλες τις τράπεζες κατά 0,5% στις 5 Φεβρουαρίου σε μια κίνηση που αναμένεται να απελευθερώσει περίπου 1 τρισ. γουάν ($139,45 δισ.) μακροπρόθεσμα, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας του Λαού της Κίνας, Pan Gongsheng.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή αλλαγή στάσης από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία συνηθίζει να ανακοινώνει πρώτα τις αποφασεις της στον ιστοτοπό της, ενώ το Κρατικό Συμβούλιο – το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας – μερικές φορές υπαινίσσεται μια τέτοια κίνηση εκ των προτέρων. 

Ωστόσο, τα ανησυχητικά οικονομικά στοιχεία και η υποχώρηση των μετοχών ώθησαν τις αρχές να ανεβάσουν τους τόνους αυτή την εβδομάδα για να καθησυχάσουν τις αγορές. Οι παρατηρήσεις του Pan έρχονται να προστεθούν σε έναν καταιγισμό υποσχέσεων από άλλες υπηρεσίες μετά την έκκληση του πρωθυπουργού Li Qiang να σταθεροποιηθεί η αγορά. 

«Η προαναγγελία μείωσης του RRR υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα αποτελεσματικά εργαλεία διαθέσιμα για να αναχαιτιστεί η πτώση της αγοράς, δήλωσε ο Shen Meng, διευθύνων σύμβουλος της Chanson & Co. με έδρα το Πεκίνο. 

Οι περισσότερες από τις άλλες ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα ήταν αρκετά ασαφείς. Η εποπτική αρχή κρατικών επιχειρήσεων υποσχέθηκε να βελτιώσει την ποιότητα των εισηγμένων κρατικών επιχειρήσεων, ενώ η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών δήλωσε ότι θα καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να διατηρήσει τη σταθερή λειτουργία των κεφαλαιαγορών και να κατευνάσει τα νεύρα των επενδυτών. Το Bloomberg News ανέφερε ότι οι αρχές εξετάζουν ένα πακέτο διάσωσης ύψους 278 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη χρήση υπεράκτιων κεφαλαίων ως μέρος ενός ταμείου σταθεροποίησης. Το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Κίνα: Ετοιμάζεται πακέτο στήριξης 278 δισ. δολαρίων για το χρηματιστήριο

Goldman Sachs: Βλέπει άνοδο των κινεζικών μετοχών κατά 24% φέτος

Κίνα: Ανάπτυξη 5,2% το 2023 – Ξεκινά «Κρίσιμο έτος» για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News