Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 14:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι τιμές των διαμαντιών θα εκτοξευτούν 

Γιατί οι τιμές των διαμαντιών θα εκτοξευτούν 

Πολλοί είναι οι παράγοντες που τονώνουν την αγορά των διαμαντιών συμπεριλαμβανομένης της στενότερης προσφοράς, της υψηλότερης ζήτησης και ενός κύματος ζευγαριών που αναμένεται να αρραβωνιαστούν τα επόμενα χρόνια, λένε ειδικοί του κλάδου. 

Οι κοσμηματοπώλες περιμένουν με αγωνία μια καλύτερη σεζόν αρραβώνων μετά από ένα χλιαρό έτος πωλήσεων στα διαμάντια, με τις τιμές σε όλες τις κατηγορίες να πέφτουν περίπου 30% πέρσι. Για μικρότερες και χαμηλότερης ποιότητας πέτρες, οι τιμές έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με τον Paul Ziminsky, αναλυτή διαμαντιών.

Αλλά οι τιμές των διαμαντιών έχουν αρχίσει να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες. Ο δείκτης Diamond του International Diamond Exchange ανέβηκε στο επίπεδο των 110 τον Ιανουάριο, επανακάμπτοντας από την απότομη πτώση που κράτησε σχεδόν στο σύνολο των τελευταίων δύο χρόνων.

Ο Cormac Kinney, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Diamond Standard, δήλωσε στο Business Insider ότι βλέπει ακόμη καλύτερες μέρες για το εμπόριο διαμαντιών. Ο ίδιος και ο Ziminsky προβλέπουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να ανέβουν περαιτέρω 5%-10% φέτος.

Όμως, τα επόμενα 20 χρόνια, αυτή η ανάπτυξη θα μπορούσε να κλιμακωθεί, με αποτέλεσμα οι επενδυτές διαμαντιών να βγουν κερδισμένοι. 

Η εταιρεία Kinney αναμένει ότι οι τιμές του πολύτιμου λίθου θα εκτοξευθούν τις επόμενες δεκαετίες, παρότι δεν έδωσε συγκεκριμένη τιμή πρόβλεψης.

Η άνοδος των τιμών των διαμαντιών θα τροφοδοτηθεί από διάφορους παράγοντες, ανέφεραν οι Ziminsky και Kinney.

Όλα είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης 

Πρώτον, η προσφορά διαθέσιμων διαμαντιών θα περιοριστεί περαιτέρω φέτος. 

Πρόκειται για μία αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του 2023, όταν η πλεονασματική αγορά στα διαμάντια προκάλεσε πτώση στις τιμές. 

Γίνονται ήδη προσπάθειες για περιορισμό της προσφοράς, είπε ο Ziminsky, με ορισμένους προμηθευτές να διακόπτουν εντελώς τη δραστηριότητα εξόρυξης. 

Στην πιο περιορισμένη προσφορά έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη απαγόρευση των G7 για τα ρωσικά διαμάντια, πρόσθεσε ο Kinney, καθώς η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να διοχετεύει τα διαμάντια της σε κινεζικές και ινδικές εταιρείες επεξεργασίας, οι οποίες  μπορούν στη συνέχεια να τα πουλήσουν στη Δύση. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει κατά επιπλέον 30% την παγκόσμια προσφορά διαμαντιών από την αγορά, εκτίμησε.

«Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα επίπεδα των αποθεμάτων να ομαλοποιούνται. Και μόλις συμβεί αυτό, οι τιμές των φυσικών διαμαντιών θα ανακάμψουν», δήλωσε ο Ziminsky.

Σήμερα γάμος γίνεται 

Η ζήτηση για δαχτυλίδια αρραβώνων στις ΗΠΑ, που αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της αγοράς διαμαντιών, φαίνεται επίσης να αυξάνεται. Σύμφωνα με την εταιρεία πώλησης κοσμημάτων, Signet Jewelers, η οποία παρακολουθεί 45 «ορόσημα» που συνήθως πετυχαίνουν ζευγάρια στο δρόμο προς τον γάμο, δείχνει ότι τα ζευγάρια που είναι έτοιμα να αρραβωνιαστούν, πληθαίνουν. Οι αναζητήσεις στη Google για δαχτυλίδια αρραβώνων αυξήθηκε κατά 10% το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ανέφερε η εταιρεία.

Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επαναφέρουν τα διαμάντια στην προ-πανδημική αναπτυξιακή τους τάση, κάπου στο υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, λένε οι Kinney και Ziminsky.

Τα διαμάντια είναι ο καλύτερος φίλος… των επενδυτών 

Μακροπρόθεσμα, ο Kinney βλέπει μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδο να έρχεται, χάρη στους επενδυτές που ενδιαφέρονται περισσότερο για τους πολύτιμους λίθους σαν ένα σκληρό περιουσιακό στοιχείο.

Οι επενδυτές συνήθως θέλουν εμπορεύματα όταν η οικονομία αντιμετωπίζει υψηλότερους κινδύνους πληθωρισμού, ύφεσης και αστάθειας, είπε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

De Beers: Μειώνει τις τιμές των διαμαντιών για να αυξήσει τις πωλήσεις

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των διαμαντιών εργαστηρίου

Ξοδεύουν σε ταξίδια και φαγητό αντί για πολυτέλειες – Πτώση στις τιμές των διαμαντιών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News