Ανοίγει η αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων: Η μεγάλη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
Πρώτη φορά εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βάζουν τόσο χαμηλά τον πήχυ στις προβλέψεις κερδοφορίας τους, λόγω των εξαιρετικά περίπλοκου γεωπολιτικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Οι επενδυτές, όμως, είναι πιθανό να «επιβραβεύσουν» μόνον όσες διατηρήσουν υψηλά τα περιθώρια κέρδους τους.
Σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America, ο αριθμός των επιχειρήσεων, που στο τέλος του 2023 αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις κερδοφορίας, ήταν ο υψηλότερος εδώ και τρία χρόνια.
Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία και βέβαια το χάος που προκάλεσαν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές των πρώτων υλών ανέβασαν τον πληθωρισμό -και κατά συνέπεια τα επιτόκια δανεισμού- σε επίπεδα πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες, επιβαρύνοντας μεν τους καταναλωτές και τη βιομηχανία, αλλά «φουσκώνοντας» τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Τώρα, οι δυναμικές αυτές αλλάζουν, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και ο κόσμος ετοιμάζεται για διακυμάνσεις, σημειώνει το Reuters. Έτσι, σε αυτή την περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων θα γίνει ο εξής διαχωρισμός: οι εταιρείες που μπορούν να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους και όσες δεν μπορούν.
Το αποκορύφωμα ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2023, όταν τα περιθώρια κέρδους των εισηγμένων στον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 διαμορφώθηκαν στο 16,1%. Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο εκτιμάται ότι έπεσαν στο 10,1%.
Υπάρχουν, όμως, ορισμένοι τομείς, όπου τα περιθώρια αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Τα κυκλικά καταναλωτικά αγαθά (αυτοκινητοβιομηχανία, ακίνητα κλπ), τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ο χρηματοοικονομικός τομέας και τα βιομηχανικά προϊόντα αναμένεται να δουν αύξηση των περιθωρίων κέρδους το τέταρτο τρίμηνο.
Βέβαια, η αβεβαιότητα εντείνεται λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς το κόστος μεταφοράς φορτίων διά θαλάσσης έχει διπλασιαστεί, οι παραδόσεις καθυστερούν και ορισμένες εταιρείες προχωρούν σε παύση παραγωγής. Έτσι πολλαπλασιάστηκαν οι ανησυχίες για νέα άνοδο του πληθωρισμού.
«Θα δούμε ποιες εταιρείες μπορούν να διατηρήσουν τις τιμές τους ψηλά χωρίς τεράστια πτώση του όγκου, όσο το οικονομικό περιβάλλον επιβραδύνεται», δήλωσε στο Reuters o Julien Lafargue, υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής τραπεζικής στην Barclays. «Θα είναι δυσκολότερο για τις επιχειρήσεις να εντυπωσιάσουν, όχι απαραίτητα διότι οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά υψηλές, αλλά επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο πια να εντυπωσιάσει κανείς. Θα πρέπει να το δείξει μέσω του επιχειρηματικού του μοντέλου», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου αναμένεται να μειωθούν κατά 7,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, ενώ τα έσοδα κατά 4,8%. Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το τρίτο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης.
Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες ηχηρά ονόματα του ευρωπαϊκού επιχειρείν, όπως η SAP και η LVMH, θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου του 2023. Χάρη στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε κέρδη άνω του 10% το τελευταίο δίμηνο του έτους. Ωστόσο, για να συνεχίσει η ανοδική πορεία, απαιτούνται περαιτέρω ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, σύμφωνα με αναλυτές.
Πόλεμοι και εκλογές
Μεγάλα εμπόδια τίθενται για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην γεωπολιτική σκηνή, με τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα να μαίνονται και ενόψει μιας σειράς σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων το 2024.
Οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν επηρεάσει το θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, με αποτέλεσμα ορισμένα πλοία να κάνουν τον γύρο της Αφρικής. Η βρετανική Next και η γαλλική Danone είναι μόλις δύο από τις πολλές εταιρείες που προειδοποίησαν για αναταραχή στα εμπορεύματα, ενώ η Volvo και η Michelin διέκοψαν προσωρινά την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσια λόγω καθυστερήσεων.
«Με βαριά εξάρτηση από μία -ακόμη ασθενή- μεταποιητική οικονομία και με την αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο από αρκετές διαφορετικές πηγές, είναι δύσκολο να είναι κανείς ιδιαίτερα αισιόδοξος», δήλωσε η Lindsay James, αναλύτρια στην Quilter Investors.
«Κλειδί» για τους επενδυτές θα είναι η δυνατότητα των εταιρειών να ανεβάσουν τις τιμές δεδομένου ότι η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη, οι καταναλωτές έχουν ξοδέψει τις αποταμιεύσεις της πανδημίας και αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού και υψηλό πληθωρισμό.
«Αυτό που θα ψάχνουμε σε αυτή την περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων, όσο βλέπει κανείς τις τιμές να μετριάζονται, είναι ποιες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν ανάπτυξη όγκου πωλήσεων», δήλωσε στο Reuters ο Richard Saldanha της Aviva Investors.
Τέλος, επιπλέον εμπόδιο μπορεί να αποτελέσουν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Οι αγορές πόνταραν αρχικά σε μείωση 0,25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ τον Μάρτιο. Ωστόσο, η έντονη άρνηση από τους αρμόδιους αξιωματούχους, σε συνδυασμό με τα στοιχεία, που δείχνουν ότι η αποπληθωριστική πορεία είναι λίγο δυσκολότερη από το προσδοκώμενο, οδήγησαν τους traders να αναθεωρήσουν, με αποτέλεσμα να δίνουν πια πιθανότητα 20% σε αυτό το σενάριο.
moneryeview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Πληθωρισμός: Σε χαμηλά ενάμισι έτους οι προβλέψεις των καταναλωτών στην Ευρωζώνη
Η ανατομία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων: Το 50% του τζίρου από το 0,2% των εταιρειών
Η μεγάλη φυγή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων: Γιατί στρέφονται στα αμερικανικά χρηματιστήρια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News