Νταβός: Οι κίνδυνοι και η «παράξενη» νέα δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας
Το τελευταίο πάνελ στο Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός συγκέντρωσε ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος «ακροβατεί» μεταξύ ενός πιο ευνοϊκού οικονομικού περιβάλλοντος και μιας πληθώρας γεωπολιτικών κινδύνων.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, και οι συνομιλητές της συμφώνησαν ότι οι προοπτικές αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου ενθαρρύνουν τις επενδύσεις παρά τις απειλές του πολέμου και του λαϊκισμού. «Κανονικότητα – έχουμε αρχίσει να τη βλέπουμε», δήλωσε η Lagarde στο ελβετικό θέρετρο, για να προσθέσει, όμως, ότι «δεν κατευθυνόμαστε προς την κανονικότητα».
Το εξαμελές πάνελ ανέλαβε να «ανακεφαλαιώσουν» το κλίμα που επικράτησε στο Νταβός μετά από μια εβδομάδα όπου οι ομιλητές εμφανίστηκαν σχετικά αισιόδοξοι για τις παγκόσμιες προοπτικές, τονίζοντας την πιθανότητα να αποφευχθεί μια βαθιά ύφεση παρά την πρωτοφανή νομισματική σύσφιγξη που έχει επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.
Μοναδικός αστερίσκος στην αισιοδοξία αυτή είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι εστιάζονται κυρίως στους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο παράγοντας Trump
Ανησυχία εκφράστηκε, επίσης, και για τη νίκη του Donald Trump στην Αϊόβα τη Δευτέρα, που τον έβαλε σε τροχιά διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.
«Υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες – και φυσικά όλες οι εκλογές που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και το τι αποτελέσματα μπορεί να φέρουν», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala. Συμμερίστηκε, δε, την άποψη της Lagarde ότι ο κόσμος «ίσως κινείται προς την εξομάλυνση», η οποία όμως ταυτόχρονα σίγουρα «δεν είναι φυσιολογική».
Η προοπτική μιας δεύτερης προεδρίας του Trump αναφέρθηκε συχνά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ. Η Lagarde κράτησε μια πιο δυναμική στάση, λέγοντας ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ενώ ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη για την ενίσχυση της Ευρώπης προς τη δημιουργία «μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς».
Για τον David Rubenstein, συνιδρυτή και συμπρόεδρο της Carlyle Group Inc., η πραγματικότητα είναι ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολιτική στασιμότητα, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τον υπόλοιπο κόσμο.
Εξάλλου, μια ανησυχία που εκφράστηκε συχνά στο Νταβός ήταν το δημοσιονομικό σκηνικό στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam ίσως υπαινίχθηκε κάτι τέτοιο όταν είπε ότι «ο πιο σημαντικός και πιο παραμελημένος τομέας της δημόσιας πολιτικής είναι η δημοσιονομική μεταρρύθμιση».
Ο αισιόδοξος Lindner
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner ήταν πιο επιφυλακτικός. «Μιλάμε πάρα πολύ για τον Donald Trump στην Ευρώπη», είπε. «Η καλύτερη προετοιμασία για πιθανή δεύτερη θητεία του είναι να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας, υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς μας», πρόσθεσε.
Ο Lindner επέλεξε να υιοθετήσει εν γένει μια πιο θετική στάση. Περιέγραψε τη χώρα του ως «έναν κουρασμένο άνθρωπο», απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «ασθενής» που της αποδόθηκε πρόσφατα εκ νέου. Ήταν επίσης πιο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία. «Πρόκειται για μια νέα κανονικότητα, για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε. «Το 2023 μου έδωσε ελπίδα», πρόσθεσε.
Χαρακτηριστική, τέλος, είναι η δήλωση του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ken Rogoff, ο οποίος εμφανίστηκε ανήσυχος και είπε ότι «η γεωπολιτική κατάσταση δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχω δει στην επαγγελματική μου ζωή».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις
Επιτόκια: Σε νέα βάση η συζήτηση μετά το Νταβός – Ο κρίσιμος Ιούνιος
Νταβός: Κάτι περισσότερο από μία συνάντηση της ελίτ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News