Business & Finance Παρασκευή 19/01/2024, 14:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολαβές-ρεκόρ για τον Jamie Dimon το 2023: Στα 36 εκατ. δολάρια

Απολαβές-ρεκόρ για τον Jamie Dimon το 2023: Στα 36 εκατ. δολάρια

Στα 36 εκατ. δολάρια ανήλθε το 2023 η αμοιβή του Jamie Dimon, ο οποίος βρίσκεται εδώ και 19 χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ. Οι απολαβές του σημείωσαν αύξηση περίπου 4% από το 2022.
 
Η περασμένη χρονιά εξάλλου απεδείχθη ιδιαίτερα επιτυχημένη για την JP Morgan, η οποία κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ σχεδόν 50 δισ. δολαρίων και είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες αμερικανικές τράπεζες. Ως αποτέλεσμα, η αμοιβή του Dimon για το 2023 ήταν υψηλότερη από ποτέ.
 
«Οι ετήσιες αποδοχές για το 2023 αντανακλούν τη διαχείριση της εταιρείας από τον κ. Dimon, με ανάπτυξη κατά μήκος των τομέων δραστηριοποίησής της, οικονομικά αποτελέσματα-ρεκόρ και θωρακισμένους ισολογισμούς», ανέφερε αυτή την εβδομάδα η JP Morgan σε επίσημο έγγραφο. 
 
Από την αμοιβή του Dimon, το 1,5 εκατ. αφορά τον βασικό του μισθό, ενώ τα υπόλοιπα 34,5 εκατ. δολάρια είναι μπόνους και το μεγαλύτερο μέρος τους καταβάλλεται σε μετοχές. Σημειώνεται ότι το 2022 οι αποδοχές του Dimon έφταναν τα 34,5 εκατ. δολάρια.
 
Κορυφαία στελέχη της JP Morgan είδαν επίσης αυξήσεις πέρυσι. Ενδεικτικά, οι αποδοχές του προέδρου της τράπεζας, Daniel Pinto, αυξήθηκαν περίπου 5% στα 30 εκατ. δολάρια. Επίσης, οι αποδοχές της Jennifer Piepszak και της Marianne Lake, οι οποίες θεωρούνται αμφότερες υποψήφιες για να αντικαταστήσουν τον Dimon τα επόμενα χρόνια, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 6% στα 18,5 εκατ. δολάρια.
 
Ο Dimon έχει βρεθεί επανειλημμένως ανάμεσα στους πιο ακριβοπληρωμένους διευθύνοντες συμβούλους αμερικανικών τραπεζών. Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του ανέρχεται περίπου στο 1,9 δισ. και μεγάλο μέρος αυτού του ποσού είναι σε μετοχές της JP Morgan.
 
Βέβαια, ο μισθός του έχει βρεθεί και στο επίκεντρο της προσοχής των μετόχων. Για παράδειγμα προ διετίας, οι επενδυτές αρνήθηκαν να δοθεί εφάπαξ επιβράβευση στον Dimon, καταψηφίζοντας το πακέτο απολαβών του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Περικοπές bonus σκέφτονται οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες

ΗΠΑ: Ρεκόρ κερδών για JPMorgan – Απογοήτευση για BofA και Citi

Jamie Dimon: Αλά ’70s φέτος η αμερικανική οικονομία – Και όχι για καλό

JP Morgan: Οι μέτοχοι καταψήφισαν το τεράστιο πακέτο απολαβών του Jamie Dimon

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News