ΟΟΣΑ: Το 60% των εργαζομένων παγκοσμίως πληρώνεται με «μαύρα»
Η καταπολέμηση της παραοικονομίας εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο περίπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι δύσκολο να λυθεί γιατί πηγάζει από τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες λειτουργεί το εργατικό δυναμικό και, επομένως, από το κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που οδηγεί τους ανθρώπους εκτός της επίσημης οικονομίας.
Το αποτέλεσμα είναι μια συμβίωση τόσο βαθιά ριζωμένη που απαιτεί έναν περίπλοκο παγκόσμιο μετασχηματισμό.
Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), έξι στους 10 εργαζόμενους σήμερα δουλεύουν παράνομα, με τους περισσότερους από αυτούς να βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες. Ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά των άτυπων εργαζομένων «κληρονομούν την ευαλωτότητά τους» και είναι πιθανό να ακολουθήσουν τα ίδια βήματα. Μόνο η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και η εφαρμογή πολιτικών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων μπορεί να τερματίσει αυτόν τον φαύλο κύκλο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Στην 166 σελίδων ανάλυση, ο διεθνής οργανισμός —στον οποίο συμμετέχουν 38 χώρες, κυρίως βιομηχανικές— προειδοποιεί ότι οι άτυποι εργαζόμενοι αποτελούν το 60% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, σημειώνει η El Pais.
Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τους εργαζόμενους της παραοικονομίας, οι οποίοι είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους και είναι πιο πιθανό να ζήσουν υπό συνθήκες φτώχειας, καθώς και να έχουν δυσκολίες που σχετίζονται με την υγεία και το γήρας.
Η μελέτη προειδοποιεί ότι είναι «εξαιρετικά σπάνιο» για τους εργαζόμενους σε αυτή την κατάσταση να μεταπηδούν στην επίσημη απασχόληση και ότι ακόμη και όταν συμβαίνει αυτό, «τέτοιες μεταβάσεις δεν οδηγούν απαραίτητα σε βελτιώσεις εισοδήματος για τους φτωχότερους εργαζόμενους».
Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στο χαμηλό μορφωτικό τους επίπεδο. Περίπου το 45% των άτυπων εργαζομένων έχουν, στην καλύτερη περίπτωση, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 7% στην επίσημη απασχόληση. Η απουσία εκπαίδευσης καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας με υψηλότερα εισοδήματα. «Αυτό εμποδίζει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, διαιωνίζοντας την άτυπη απασχόληση», αναφέρει η μελέτη.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Μειώνονται αλλά παραμένουν υψηλά οι συνταξιοδοτικές δαπάνες
«Επιδημία» ο οικονομικός αναλφαβητισμός – Περιορισμένες οι γνώσεις των Ελλήνων
ΟΟΣΑ: «Πρωταθλητές» στις ασφαλιστικές εισφορές οι Έλληνες