Τουρκία: Αύξηση 900% στο δημοσιονομικό ελλειμμα – Καλύτερο του αναμενομένου
Το έλλειμμα προϋπολογισμού της Τουρκίας διευρύνθηκε σχεδόν κατά 900% σε ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από προεδρικές εκλογές και δύο καταστροφικούς σεισμούς, ένα αποτέλεσμα ωστόσο που επικρότησε η κυβέρνηση η οποία προέβλεπε ένα ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό σοκ.
Το έλλειμμα έφτασε τα 1,4 τρισεκατομμύρια λίρες (46,5 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023 από 142,7 δισεκατομμύρια λίρες το αμέσως προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα Δευτέρα.
Και όμως τα δημοσιονομικά πήγαν καλύτερα από ό,τι είχε προβλέψει η κυβέρνηση στο πλαίσιο προγράμματος που θέτει στόχους μέχρι το 2026. Προέβλεπε το δημοσιονομικό κενό του περασμένου έτους σε 1,6 τρισεκατομμύρια λίρες ή περίπου 6,4% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ότι η αναλογία το 2023 ήταν μια ποσοστιαία μονάδα κάτω από τις εκτιμήσεις.
Οι αγορές κοιτάζουν επίσης πέρα από την επιδείνωση των δημοσιονομικών της Τουρκίας, εστιάζοντας αντ’ αυτού στη στροφή της κυβέρνησης σε πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές. Το χρέος της χώρας σε δολάρια έδωσε στους επενδυτές κέρδη 18% πέρυσι και η ζήτηση των επενδυτών για επιπλέον απόδοση για τα ομόλογα έχει βυθιστεί μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο.
Τα φορολογικά έσοδα φάνηκε να αντισταθμίζουν μέρος της αύξησης των δαπανών, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις νέες έκτακτες εισφορές κατανάλωσης. Η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους καυσίμων κατά περίπου 200% τον Ιούλιο για να χρηματοδοτήσει τις ζημιές από τον σεισμό και αύξησε και μια σειρά από συντελεστές προστιθέμενης αξίας.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε να επωμιστεί λιγότερο βάρος για ένα κρατικά υποστηριζόμενο πρόγραμμα αποταμίευσης που προστατεύει τις καταθέσεις της λίρας από την υποτίμηση έναντι των σκληρών νομισμάτων. Από τον Ιούλιο, το κόστος της αποζημίωσης των αποταμιευτών της λίρας – που προηγουμένως μοιραζόταν με την κεντρική τράπεζα – μεταφέρθηκε εξ ολοκλήρου στη νομισματική αρχή.
Ο Σίμσεκ είπε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu τη Δευτέρα ότι εάν εξαιρεθούν οι δαπάνες για τους σεισμούς, το έλλειμμα ανερχόταν στο 1,7% του ΑΕΠ.
Η καταστροφή τον Φεβρουάριο του 2023 προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 50.000 σε όλη την Τουρκία και τη Συρία. Η τουρκική κυβέρνηση υπολόγισε την οικονομική ζημιά από τους σεισμούς σε περίπου 104 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η τήρηση των δεσμεύσεων που έδωσε στους ψηφοφόρους ο Ερντογάν ενίσχυσε την πίεση στον προϋπολογισμό. Πριν από τις κάλπες του Μαΐου, η κυβέρνησή του υπέγραψε μέτρα όπως η απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού και η πρόωρη συνταξιοδότηση για εκατομμύρια.
Οι τρέχουσες μεταβιβάσεις της Τουρκίας, οι οποίες περιλαμβάνουν πληρωμές για κοινωνική βοήθεια και στον κρατικό εισαγωγό ενέργειας της χώρας, ήταν ο κύριος μοχλός της αύξησης των κρατικών δαπανών πέρυσι. Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 111% σε ετήσιους όρους και αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Στο 65% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Νέοι κίνδυνοι το 2024
Τουρκία: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49% το επόμενο έτος
«Πιο ακριβά τα ενοίκια στην Τουρκία από το Μανχάταν»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News