Business & Finance Τρίτη 23/01/2024, 07:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις τρόποι για να μην «πέφτετε» τον χειμώνα – Τι μας μαθαίνει το hygge

Τρεις τρόποι για να μην «πέφτετε» τον χειμώνα – Τι μας μαθαίνει το hygge

Όσο κι αν ο Ιανουάριος είναι μια εποχή για αυτοβελτίωση, μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να έχετε κίνητρο καθώς μπαίνει το κρύο του χειμώνα.

Ο Meik Wiking γνωρίζει λίγα πράγματα σχετικά με το να παραμένει γεμάτος ενέργεια κατά τους ψυχρότερους μήνες – είναι ένας ερευνητής ευτυχίας με έδρα την Κοπεγχάγη, όπου οι χειμώνες είναι μεγάλοι και τείνει να σκοτεινιάζει πολύ, μέχρι τις 4 μ.μ.

Ο Wiking είναι ειδικός στο «hygge» μια δανική λέξη που μεταφράζεται ελεύθερα ως «άνεση». Το hygge μπορεί να εξασκείται όλο το χρόνο για να προσφέρει ώθηση σεροτονίνης μέσω της κοινωνικοποίησης, του αισθήματος προστασίας και ασφάλειας, της απόλαυσης φαγητού και δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπαυση. Αλλά είναι κάτι σαν «στρατηγική επιβίωσης» τον χειμώνα, λέει ο Wiking, ο οποίος έγραψε το best seller των New York Times «The Little Book of Hygge».

Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν οι τρεις συμβουλές του για να αξιοποιήσετε το hygge για να παραμείνετε χαρούμενοι και παρακινημένοι και κατά τη χειμερινή περίοδο.

1. Βγείτε έξω για μια ώρα, όταν υπάρχει φως

Ο Wiking λέει στο CNBC ότι όταν ήταν φοιτητής, πουλούσε χριστουγεννιάτικα δέντρα τον Δεκέμβριο.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, εξεπλάγη με το «πώς ανταποκριθήκαμε εγώ και η διάθεσή μου στο να βρίσκομαι έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι ήταν ο πιο σκοτεινός μήνας του χρόνου στη Δανία».

Από τότε βγαίνει έξω για μια ώρα της ημέρας που υπάρχει ακόμη φως, ακόμη και τον χειμώνα.

Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να βοηθήσει στη διάθεση, δείχνει έρευνα. Ακόμη και 10 έως 15 λεπτά την ημέρα μπορούν να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση και βοηθάει στην καταπολέμηση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, λέει η διαιτολόγος Eliza Cheng.

2. Κάντε νέους φίλους στη δουλειά

Πολλοί αποφασίζουν να βρουν μια νέα δουλειά το νέο έτος.

Πέρα από το να σκέφτεστε τα επαγγελματικά σας επιτεύγματα, ο Wiking προτείνει να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας.

«Κάθε χρόνο βάζω στόχο να βλέπω τους φίλους μου τουλάχιστον μία φορά το μήνα», σημειώνει. «Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, ο στόχος θα μπορούσε να είναι να μαθαίνετε το όνομα ή τα ενδιαφέροντα κάποιου νέου συναδέλφου κάθε μήνα, εάν εργάζεστε σε έναν μεγάλο οργανισμό».

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι στη δουλειά όταν είναι φίλοι ή απολαμβάνουν την παρέα των συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι με φιλίες στο γραφείο αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερη υποστήριξη και χαρά, καθώς και λιγότερο άγχος, ενώ οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την καλύτερη επικοινωνία μέσα στην ομάδα. 

3. Επανεξετάστε τον προϋπολογισμό σας

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον Ιανουάριο σαν μια εποχή για να μειώσουν τα έξοδά τους, ειδικά αν το παράκαναν κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ο Wiking είναι σύμφωνος με αυτό και προτείνει να ξεκινήσετε παρακολουθώντας τα έξοδά σας για να καταλάβετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας. 

Επειτα συνιστά να δώσετε προτεραιότητα στην εξοικονόμηση πόρων για ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Αυτό «θα σας δώσει την ευκαιρία να αναπνεύσετε περισσότερο», λέει ο Wiking, «και να έχετε καλύτερη διαπραγματευτική δύναμη εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τα αρνητικά στοιχεία στη δουλειά σας».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τι είναι το «No Spend January» και πώς να το κάνετε 

Τι θέλουν να κάνουν με τα χρήματά τους οι νέοι το 2024;

Ερευνα: Οι νέοι συζητούν για τα χρήματα πριν η σχέση τους γίνει σοβαρή 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News