Business & Finance Τρίτη 16/01/2024, 07:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς κάνεις networking με τον Al Gore και τον Bill Gates; Τα κόλπα όσων πηγαίνουν στο Νταβός

Πώς κάνεις networking με τον Al Gore και τον Bill Gates; Τα κόλπα όσων πηγαίνουν στο Νταβός

Αν θέλει κανείς να μάθει όλα τα μυστικά του πετυχημένου networking, αρκεί να πάρει μερικά μαθήματα από την ελίτ που βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στις Ελβετικές Αλπεις. 

Το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συγκεντρώνει τους ισχυρούς  του πλανήτη σε πολιτική και επιχειρήσεις για συναντήσεις από το πρωί έως τα μεσάνυχτα με καφέ, κοκτέιλ και φοντί.

Για τους χιλιάδες CEOs, δισεκατομμυριούχους, διανοούμενους και παγκόσμιους ηγέτες που πηγαίνουν στο Νταβός, το σκηνικό είναι ασυναγώνιστο στη δυνατότητά του να πυροδοτήσει σχέσεις, συναλλαγές και μεγάλες ιδέες για το επόμενο έτος. Εξάλλου, υπάρχουν ελάχιστα μέρη όπου μπορεί κανείς να συναντήσει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Al Gore στο μπαρ του ξενοδοχείου και να περιμένει δίπλα στον Bill Gates για να περάσει από τους ανιχνευτές μετάλλων.

Αυτή η ευκαιρία απαιτεί δεξιότητα, έτσι ώστε να την αξιοποιήσει κανείς στο έπακρο. 

Τι να κάνει αν εντοπίσει τον Sting στο ασανσέρ; Πώς να αναγνωρίσει αν κάποιος είναι πραγματικά «σημαντικός» χωρίς να χρειάζεται να κρυφοκοιτάξει στο καρτελάκι που κρέμεται από τον λαιμό του; 

Τα κόλπα όσων πηγαίνουν στο Νταβός μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε επαγγελματική συγκέντρωση ή κοκτέιλ πάρτι.

Ποιο είπαμε ότι είναι το όνομά σου; 

Ενα από τα κυριότερα ζητήματα που αναδύονται στις εκδηλώσεις με πολύ κόσμο όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι η αδυναμία στην συγκράτηση των ονομάτων. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Salesforce, Marc Benioff, ο οποίος πηγαίνει για χρόνια στο Νταβός λέει ότι μερικές φορές φωτογραφίζει τα καρτελάκια όσων γνωρίζει αν δεν μπορεί να κρατήσει σημειώσεις. Αν ανταλλάξει στοιχεία επικοινωνίας με κάποιον, δίνει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου ή το email του και συνιστά να του στείλουν μήνυμα, email ή tweet.

Η συγγραφέας Alisa Cohn της οποίας φέτος είναι η τρίτη χρονιά στο Νταβός, σημειώνει πως απλώς ζητάει από τα άτομα που συναντά για πρώτη φορά, να επαναλάβουν το όνομά τους. Διατυπώνει την ερώτηση με χιούμορ, ρωτώντας: «Ακούστε, αυτή ήταν μια υπέροχη συζήτηση και έχω ήδη ξεχάσει το όνομά σας. Μπορείτε να μου το θυμίσετε;».

Λίγοι άνθρωποι ανταποκρίνονται άσχημα, είπε. «Η αλήθεια είναι ότι θα σου κάνουν την ίδια ερώτηση γιατί ξέχασαν και το δικό μου όνομα».

Οταν θες -και όταν δεν θες- να πιάσεις κουβέντα 

Οταν βρίσκεται κανείς δίπλα σε κάποιον άγνωστο, είναι πολύ πιθανό το άτομο αυτό να είναι κάποιος με μεγάλο ενδιαφέρον ή κάποιος πολύ βαρετός. Σε κάθε περίπτωση, η Cohn αναφέρει ορισμένα στοιχεία για εκείνη που ξέρει ότι θα «σπάσουν τον πάγο» και θα βοηθήσουν τον συνομιλητή της να ανοιχτεί. 

Ενα από αυτά είναι η μορφή γυμναστικής που κάνει. Αυτό θα οδηγήσει τον άλλον στο να αναφέρει και ο ίδιος πως αθλείται, χωρίς όμως να νιώσει από την αρχή ότι ο συνομιλητής του είναι αδιάκριτος κάνοντας κατευθείαν ερωτήσεις σχετικά με το επάγγελμά του. 

Ο Nick Studer, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Oliver Wyman Group, που πηγαίνει εδώ και χρόνια στο Νταβός, πιστεύει ότι υπάρχει αξία σε κάθε συνομιλία. Αλλά σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι ο συνομιλητής του δεν αξίζει τον «χαμένο χρόνο», λέει κάτι σαν: «Τέλος πάντων, είναι προφανώς πολύ ενδιαφέροντα όσα λέμε, αλλά δεν πρέπει να σε κρατάω μακριά από (τη δουλειά σου, τους καλεσμένους σου κλπ)».  

Το θέμα είναι να φύγει κανείς από μία συζήτηση ευγενικά. 

Εχθρός του καλού, ο καλύτερος 

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει πιάσει κουβέντα με έναν ενδιαφέροντα συνομιλητή και εκείνη την ώρα μπαίνει στο δωμάτιο ένας δισεκατομμυριούχος ή ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Η χειρότερη αντίδραση που μπορεί να έχει κάποιος είναι να κοιτάξει με την άκρη του ματιού του την «καλύτερη» προσωπικότητα, την ώρα που του μιλάει το άτομο με το οποίο κουβένταζε τόση ώρα. 

Αν πραγματικά θέλει να πάει να συστηθεί σε αυτόν που μπήκε μόλις στο δωμάτιο, μπορεί να ζητήσει συγγνώμη που χρειάζεται να τερματίσει τη συνομιλία, και να πει ότι θα επιστρέψει όταν βρεθεί ο χρόνος. 

Ο Scaramucci, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας hedge-fund SkyBridge Capital και, εν συντομία, διευθυντής επικοινωνίας για την κυβέρνηση Τραμπ, ξεκίνησε να ταξιδεύει στο Νταβός το 2007.

Όταν εντοπίζει κάποιον που θέλει να γνωρίσει, προσπαθεί να είναι αυθεντικός. Λέει ότι ανέπτυξε φιλία με τον David Rubenstein, συνιδρυτή του κολοσσού ιδιωτικών μετοχών Carlyle Group, παρουσιάζοντας τον εαυτό του στο Νταβός πριν από χρόνια.

«Μόλις πήγα κοντά του. Είπα, “Γεια, άκου, σε παρακολούθησα στην τηλεόραση, έχω δει τις συνεντεύξεις σου και είμαι μεγάλος θαυμαστής σου”. Οι άνθρωποι είναι απίστευτα καλοί. Μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι δεν θέλουν να σας γνωρίσουν», τόνισε ο Scaramucci. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης: 

Το κόλπο του ασανσέρ και άλλες επτά συμβουλές για επιτυχημένο networking 

Η Νο. 1 στρατηγική για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη κάποιου 

Πώς να απαντήσετε σε ένα αγενές σχόλιο: Δύο λέξεις αρκούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News