Business & Finance Σάββατο 13/01/2024, 23:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ph. Lane: Μια βεβιασμένη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική

Ph. Lane: Μια βεβιασμένη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική

Η πολύ πρόωρη μείωση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να ανατρέψει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Philip Lane.

«Μια πολύ γρήγορη αναπροσαρμογή, μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική», δήλωσε ο Lane στην Corriere della Sera σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. «Η ιστορία των περιόδων υψηλού πληθωρισμού μας λέει ότι αν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθήσουν να εξομαλύνουν πολύ γρήγορα, πριν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί πραγματικά, τότε θα έχουμε ένα νέο κύμα πληθωρισμού και στη συνέχεια ένα άλλο κύμα αύξησης των επιτοκίων. Και αυτό θα ήταν ένα πολύ χειρότερο σενάριο».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ βρίσκονται σε στάση αναμονής, ενώ περιμένουν τα στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να τους επιτρέψει να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Οι επενδυτές ποντάρουν σε έξι μειώσεις, που θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο, ενώ οι αξιωματούχοι έχουν αντιταχθεί σε αυτή την ιδέα, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί αυτή η προοπτική.

Η πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού μόλις βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για το πόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει αυτό. Την Παρασκευή, ο Lane επανέλαβε αυτή τη θέση, λέγοντας ότι οι μειώσεις επιτοκίων δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και βεβιασμένα.

Με την ΕΚΤ να εξαρτάται πολύ από τα εκάστοτε δεδομένα, ο Lane σημείωσε στη συνέντευξή του στην Corriere della Sera ότι ορισμένα ζωτικής σημασίας στοιχεία για τους μισθούς μπορεί να μην είναι διαθέσιμα μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο. 

«Το πληρέστερο σύνολο δεδομένων βρίσκεται στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών της Eurostat -τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από τα τέλη Απριλίου», είπε. «Μέχρι τη συνεδρίασή μας τον Ιούνιο, θα έχουμε αυτά τα κρίσιμα στοιχεία».

Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται φέτος, αν και με λιγότερο έντονο ρυθμό από ό,τι το 2023 και οι βασικές επιδράσεις σημαίνουν ότι είναι επίσης δυνατή η άνοδος τους επόμενους μήνες.

«Η συνεχιζόμενη πρόοδος όσον αφορά τη χαλάρωση του πυρήνα του πληθωρισμού είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο Lane. «Όμως βλέπουμε κάποια αντικρουόμενα στοιχεία στον πληθωρισμό των υπηρεσιών φέτος και, προς το παρόν, οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται πολύ πάνω από κάθε είδους μακροχρόνιο ρυθμό ισορροπίας».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Μειώσεις επιτοκίων όταν βεβαιωθούμε για τον πληθωρισμό – Η προσοχή στους μισθούς

ΔΝΤ: Εκρηκτικό κοκτέιλ στην αγορά κατοικιών – Ψηλά παραμένουν οι τιμές

De Guindos: Δυσκολίες και το 2024 για την οικονομία της Ευρωζώνης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News