Business & Finance Δευτέρα 15/01/2024, 07:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κλοιό πιέσεων η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – Οι προκλήσεις του 2024

Σε κλοιό πιέσεων η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – Οι προκλήσεις του 2024

Αντιμέτωπη με προκλήσεις αναμένεται να βρεθεί και το 2024 η Γερμανία, όσο «λυγίζει» η βαριά βιομηχανία της χώρας. Η κορωνίδα του βιομηχανικού τομέα, η αυτοκινητοβιομηχανία, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα, ενώ οι περιορισμοί που προκύπτουν από την «τρύπα» στον προϋπολογισμό προβλέπεται να επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αρχικά, οι φετινές προβλέψεις για το γερμανικό ΑΕΠ δεν είναι καλές. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία που θα συρρικνωθεί το 2024, ενώ ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι θα επιβαρυνθεί λόγω της αδυναμίας του παγκόσμιου εμπορίου και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι περισσότερες προβλέψεις κλίνουν προς συρρίκνωση 0,6% το 2024 με στασιμοπληθωρισμό.

Παράλληλα, εάν οι οικονομικές συνθήκες παραμείνουν ασθενείς φέτος, αναμένεται να αυξηθεί και η ανεργία. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν επίμονο πληθωρισμό και ύφεση.

Σύμφωνα με το Euronews, μεγάλη πρόκληση το 2024 θα αποτελέσει και ο ανταγωνισμός με την Κίνα στο πεδίο των αυτοκινήτων. Παρότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απολαμβάνει ένα μοναδικό μίγμα υποδομών, κρατικής στήριξης, ανθρώπινου δυναμικού και τεχνογνωσίας, δεν μπορεί να ξεπεράσει την τεχνολογική και βιομηχανική ισχύ της Κίνας.

Η γερμανική βιομηχανία φαίνεται να «χάνει» στην ηλεκτροκίνηση και να διολισθαίνει συνολικά. Δεδομένου του τεράστιου ποσοστού των αυτοκινήτων με μηχανές εσωτερικής καύσης, το σχέδιο της Γερμανίας να διοχετεύσει περίπου 15 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030 θεωρείται από πολλούς υπερβολικά φιλόδοξο και ανέφικτο. Λόγω οικονομικών περιορισμών, η γερμανική βιομηχανία δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί την κυριαρχία της Κίνας στην αγορά, ιδίως στην ηλεκτροκίνηση, σύμφωνα με το Euronews. 

Επίσης, μετά την απόφαση του Νοεμβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση σκόπευε να αξιοποιήσει περίπου 60 δισ. από τα αχρησιμοποίητα κονδύλια της πανδημίας για να στηρίξει την οικονομία και την πράσινη μετάβαση, το οποίο όμως κρίθηκε αντισυνταγματικό. Τώρα, όχι μόνο έχουν μείνει «στον αέρα» πολλά επενδυτικά σχέδια της χώρας, αλλά έχει δημιουργηθεί και αναταραχή ανάμεσα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις που δεν ήταν έτοιμοι για νέο οικονομικό χτύπημα.

Τέλος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τη γερμανική οικονομία. Το 2023 σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες και έντονες πλημμύρες, φαινόμενα τα οποία αναμένεται να επαναληφθούν φέτος, εν μέρει εξαιτίας του El Niño. Τέτοιου είδους ακραίες διακυμάνσεις στον καιρό αναμένεται να επηρεάσουν τον ενεργειακό τομέα της Γερμανίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Εκτός των παραπάνω προκλήσεων, η Γερμανία θα πρέπει να παρακολουθεί τα ανοιχτά γεωπολιτικά μέτωπα: τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την ανάφλεξη της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, που θα μπορούσαν για παράδειγμα να αναζωπυρώσουν μια ενεργειακή κρίση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε επίσης:

Άλλαξαν οι ρόλοι: Η Γερμανία το νέο «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης;

Γερμανία: Πώς το «φρένο χρέους» έσπασε τον προϋπολογισμό

PMI: Βαλτώνει η οικονομία της Ευρωζώνης – Σημάδια ύφεσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News