Business & Finance Τετάρτη 10/01/2024, 15:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Αλμα των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια τη νέα χρονιά

ΗΠΑ: Αλμα των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια τη νέα χρονιά

Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούνιο, καθώς το κόστος δανεισμού κυμαινόταν κοντά σε χαμηλό επτά μηνών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης της Ένωσης Τραπεζών για Υποθήκες αυξήθηκε κατά 5,6% την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιανουαρίου, στην οποία περιλαμβάνεται η αργία της Πρωτοχρονιάς. Ο δείκτης των συνολικών αιτήσεων υποθηκών, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης την αναχρηματοδότηση, σημείωσε άνοδο 9,9%, την πιο απότομη πρόοδο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. 

Η μεταβλητότητα που παρατηρείται την περίοδο των γιορτών βοηθά να εξηγηθούν κάποιες από τις μεγάλες πτώσεις και αυξήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, όπως παρατηρεί το Bloomberg.

Το συμβατικό επιτόκιο για ένα 30ετές σταθερό ενυπόθηκο δάνειο αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,81%, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη αύξησή του. Συνολικά, τα επιτόκια κυμαίνονται γύρω από τα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού και κάτω από τα υψηλά επίπεδα του φθινοπώρου, όταν πλησίαζαν το 8%. 

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών αυξήθηκαν πρόσφατα και οι αγορές νέων κατοικιών γενικά βελτιώθηκαν, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έδωσε «σήμα» ότι έχει τελειώσει με την αύξηση του κόστους δανεισμού. Ο Lawrence Yun, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να δούμε τους αγοραστές να ανταποκρίνονται στα χαμηλότερα επιτόκια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Jamie Dimon: Αλά ’70s φέτος η αμερικανική οικονομία – Και όχι για καλό

Στα επίπεδα-ρεκόρ των 34 τρισ. δολαρίων το χρέος των ΗΠΑ

Πέντε λόγοι αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News