Business & Finance Τετάρτη 10/01/2024, 12:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

De Guindos: Δυσκολίες και το 2024 για την οικονομία της Ευρωζώνης

De Guindos: Δυσκολίες και το 2024 για την οικονομία της Ευρωζώνης

Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να συρρικνώθηκε τους τελευταίους μήνες του 2023 και σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω δυσκολίες το νέο έτος, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos.

«Οι αναιμικοί δείκτες τείνουν προς μια οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας το ενδεχόμενο μίας τεχνικής ύφεσης το δεύτερο μισό του 2023», δήλωσε σήμερα ο de Guindos στο πλαίσιο ομιλίας του. «Τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο και ότι οι προοπτικές κλίνουν προς το αρνητικό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παρά την ηπιότερη ανάπτυξη και τα πρώτα σημάδια διόρθωσης στην αγορά εργασίας, η επιβράδυνση του πληθωρισμού φέτος αναμένεται να είναι λιγότερο έντονη από το 2023, σημείωσε. «Ο ταχύς ρυθμός του αποπληθωρισμού που παρατηρήσαμε το 2023 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το 2024 και να παύσει προσωρινά στην αρχή του έτους, όπως αντίστοιχα έγινε και τον Δεκέμβριο».

Επενδυτές και αναλυτές αναμένουν ήπια συρρίκνωση και επαναφορά -με δυσκολία- στον πληθωριστικό στόχο του 2%, που έχει θέσει η ΕΚΤ. Πιο πρόσφατα άρχισαν να «ποντάρουν» ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από την άνοιξη, δηλαδή νωρίτερα απ’ ό,τι αφήνουν να εννοηθεί οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Ενδειξη ήπιας ανάκαμψης από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Reuters: Τα ομόλογα θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια

Κεντρικές τράπεζες: Η χρονιά της «μεγάλης χαλάρωσης» ή της επιτοκιακής απογοήτευσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News