Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 14:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πλοία της Cosco σταματούν τις παραδόσεις στο Ισραήλ

Τα πλοία της Cosco σταματούν τις παραδόσεις στο Ισραήλ

Η Cosco σκοπεύει να σταματήσει να παραδίδει εμπορεύματα στο Ισραήλ, λόγω των απειλών και των επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης προς τα πλοία που πλέουν στην περιοχή.

Ο γίγαντας των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων ενημέρωσε σχετικά την Ομοσπονδία Ισραηλινών Εμπορικών Επιμελητηρίων, μια οργάνωση στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις, όπως είπε στο Bloomberg ο αναπληρωτής πρόεδρός της, Amir Shani. Άτομο με γνώση του θέματος επιβεβαίωσε ότι η Cosco δεν θα δέχεται κρατήσεις προς το Ισραήλ από την επόμενη εβδομάδα.

Οι Χούθι, που συντάσσονται με τη Χαμάς στον πόλεμό της με το Ισραήλ, πραγματοποιούν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που έχουν έστω και μακρινούς ή αδύναμους δεσμούς με το Τελ Αβίβ. Οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 24 επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη χρήση drones και πυραύλων μεταξύ άλλων, έχουν αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες πλοίων να αποφεύγουν τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και, κατ’ επέκταση, τη Διώρυγα του Σουέζ. Αντίθετα, εκατοντάδες πλοία στρέφονται πλέον στη λύση του περίπλου της Αφρικής.

Η απόφαση της Cosco προχωρά ένα βήμα παραπέρα και σημαίνει ότι τουλάχιστον μια τεράστια ναυτιλιακή εταιρεία δεν είναι πλέον διατεθειμένη να στείλει εμπορεύματα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, κανένα πλοίο της δεν φαίνεται να έχει δεχτεί επίθεση στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Η Cosco διαθέτει στόλο τουλάχιστον 256 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που πλέουν αυτή τη στιγμή.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ερυθρά Θάλασσα: Τι σημαίνουν οι επιθέσεις των Χούθι για το παγκόσμιο εμπόριο

Πόσο δύσκολοι θα γίνουν οι δρόμοι του θαλάσσιου εμπορίου – Οι βασικές αιτίες

Θύμα της κρίσης στο Σουέζ και το λιμάνι του Πειραιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News