Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 12:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ενδειξη ήπιας ανάκαμψης από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Ευρωζώνη: Ενδειξη ήπιας ανάκαμψης από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η περιοχή μπορεί να οδεύει προς μια ήπια ανάκαμψη.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέγραψε αύξηση στο 96,4, την καλύτερη μέτρηση από τον Μάιο και υψηλότερα από ό,τι προέβλεπε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. Η μέτρηση του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 94.

Το άλμα προήλθε από άνοδο όλων των επιμέρους δεικτών.

Ευρωζώνη: Ενδειξη ήπιας ανάκαμψης από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος-1

Ο συνδυασμός της επιθετικής νομισματικής σύσφιγξης, της υποτονικής ανάπτυξης στην Κίνα και των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης έχουν επιβαρύνει τη ζώνη του ευρώ. Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η Ένωση έκλεισε με ύφεση το έτος, καθώς κατέγραψε δεύτερη διαδοχική συρρίκνωση κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι κυβερνήσεις απέσυραν τη στήριξη για το υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή σε ολόκληρη την περιοχή υπογραμμίζουν το δύσκολο τελευταίο μίλι της ΕΚΤ προς τον στόχο για πληθωρισμό 2%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Κάτω από τις προβλέψεις οι βιομηχανίες παραγγελίες τον Νοέμβριο

Ευρωζώνη: Σήματα ύφεσης δίνουν τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News