Business & Finance Παρασκευή 5/01/2024, 16:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκαν στις 216.000 οι νέες θέσεις εργασίας

ΗΠΑ: Εκτινάχθηκαν στις 216.000 οι νέες θέσεις εργασίας

Σημαντικά ανώτερη των προβλέψεων ήταν η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, ενώ και η αύξηση των μισθών ξεπέρασε τις προσδοκίες απογοητεύοντας όσους ανέμεναν μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, οι μισθοδοτούμενοι εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 216.000 μετά από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη αύξηση κατά 173.000 τον Νοέμβριο, όπως έδειξε την Παρασκευή η έκθεση του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,7% και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 160.000 για τον Δεκέμβριο και ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέβαινε στο 3,8%.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, των κυβερνητικών θέσεων, στις κατασκευές και την αναψυχή και φιλοξενία. 

Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου ολοκληρώνουν ένα ακόμη σταθερό έτος για μια αγορά εργασίας που έχει λειτουργήσει ως ο κύριος κινητήριος μοχλός για την ανθεκτική καταναλωτική δαπάνη. Η υγιής οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησε εξέπληξε πολλούς οικονομολόγους το 2023, ωθώντας πολλούς να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για ύφεση.

Οι traders περιόρισαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο σε πιθανότητες περίπου 50-50, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τράβηξαν την ανιούσα.

Το ποσοστό συμμετοχής – το ποσοστό του πληθυσμού που εργάζεται ή αναζητά εργασία – μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 62,5%. Η μείωση επικεντρώθηκε στις νεότερες και μεγαλύτερες ηλικίες. Για τις ηλικίες 25-54 ετών, η συμμετοχή υποχώρησε κατά 0,1%.

Η διατηρήσιμη αύξηση της απασχόλησης και η περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν μια ήπια προσγείωση της οικονομίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ανθεκτική η αγορά εργασίας τον Δεκέμβριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News