Business & Finance Τετάρτη 27/12/2023, 15:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τέχνη του να ζητάς χρήματα από τους γονείς σου- Πέντε tips

Η τέχνη του να ζητάς χρήματα από τους γονείς σου- Πέντε tips

Το να ζητάει κανείς χρήματα από τους γονείς του ως ενήλικας μπορεί να είναι άβολο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι η καλύτερη κίνηση για να ορθοποδήσει οικονομικά. 

Περίπου το 68% των γονέων ενηλίκων παιδιών έχουν κάνει ή κάνουν μια οικονομική θυσία για να βοηθήσουν οικονομικά τα παιδιά τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bankrate. Επιπλέον το 38% των αγοραστών κατοικιών κάτω των 30 ετών έλαβαν βοήθεια με την προκαταβολή από τους γονείς τους, σύμφωνα με έρευνα της Redfin αυτή την άνοιξη.

Η Alex Redelico και ο Dean De Luna ζήτησαν πρόσφατα από τους γονείς, την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους, χρήματα αντί για δώρα, για τα πρώτα γενέθλια του γιου τους.

Στην πρόσκληση ανέφεραν πως όσοι το επιθυμούν μπορούν να συνεισφέρουν χρηματικά, με το μισό ποσό να πηγαίνει σε ένα λογαριασμό ταμιευτηρίου για τον γιο τους, και το άλλο μισό σε φιλανθρωπίες. 

Ωστόσο αποτελεί τέχνη το να ζητάει κανείς βοήθεια. 

Η επιτυχία εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση των γονιών και τον τρόπο με τον οποίο πλαισιώνει κανείς την ερώτηση, είπαν οι οικονομικοί σύμβουλοι στη Wall Street Journal. Πρέπει επίσης να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Αν λέει κανείς ότι χρειάζεται βοήθεια για να επιτύχει ένα μεγάλο οικονομικό ορόσημο, ενώ επιδεικνύει τις δαπάνες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιθανότατα θα κάνει τους γονείς του να πουν όχι.

Ακολουθούν πέντε σημεία που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν ζητάει οικονομική βοήθεια: 

1. Οι γονείς σας μπορούν να το αντέξουν οικονομικά;

Οι υψηλές τιμές και τα επιτόκια που προκαλούν την ανάγκη για οικονομική βοήθεια επιβαρύνουν επίσης τους γονείς. Θα πρέπει κανείς να ζητήσει από εκείνους να ελέγξουν τριπλά τον προϋπολογισμό τους για να βεβαιωθούν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να του δώσουν χρήματα χωρίς να βλάψουν το δικό τους οικονομικό μέλλον.

Ακόμη όμως και όταν οι γονείς βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση μπορεί να είναι διστακτικοί.

«Ισως να φοβούνται για την ευημερία τους καθώς γερνούν, θέλοντας να αποφύγουν πάση θυσία να καταλήξουν, να εκλιπαρούν τα παιδιά τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς του γηροκομείου τους», είπε ο Richard Shell, καθηγητής στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια που διδάσκει διαπραγμάτευση.

2. Έχετε το δικό σας σπίτι σε τάξη

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό, τόσο περισσότερες ερωτήσεις θα έχουν οι γονείς. 

Οι γονείς μπορεί να θέλουν να δουν τον προϋπολογισμό των παιδιών τους ή να ακούσουν για τα βήματα που έχουν κάνει για να μειώσουν τις δαπάνες τους, όπως το συχνότερο μαγείρεμα στο σπίτι. 

3. Αφήστε τους γονείς να θέσουν τους όρους 

Ζητήστε από τους γονείς σας μια συνάντηση για να κάνετε μια οικονομική συζήτηση. Μην το αναφέρετε αυτό αυθόρμητα ή τυχαία, είπε ο Arne Boudewyn, συνιδρυτής στο Insights Squared Consulting Group, μια συμβουλευτική εταιρεία οικογενειακού πλούτου. 

Όποιος ζητάει χρήματα θα μπορούσε να αφήσει τους γονείς του να πρωτοστατήσουν στο χρονοδιάγραμμα και να τους ρωτήσει για τις προσδοκίες ή τις αμφιβολίες τους.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει αδέρφια, μπορεί οι γονείς να θέλουν να κάνουν μια συζήτηση με εκείνα σχετικά με το δώρο για να αποφύγουν τα οικογενειακά μυστικά και να μειώσουν την πιθανή ένταση αφού φύγουν.

4. Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας

Το να προ κανείς «ευχαριστώ», καθώς και το να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του με απλές πράξεις όπως το να καλέσει τους γονείς του στο σπίτι για το οποίο έχουν εν μέρει πληρώσει, είναι σημαντικό.

5. Να είστε έτοιμοι να ακούσετε όχι

Εάν οι γονείς κάποιου δεν συμφωνήσουν για τον οποιοδήποτε λόγο, θα πρέπει να το αποδεχτεί και να προχωρήσει. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς να είστε σίγουροι ότι ήρθε η ώρα να πάρετε σύνταξη

Πόσο κοστίζει η απιστία;  Κι όμως είναι πιο φθηνή από το διαζύγιο

Ερευνα: Οι νέοι πιστεύουν ότι είναι πιο δύσκολο να πάρουν προαγωγή συγκριτικά με τους γονείς τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News