Ανγκόλα: Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ μετά από ρήξη με το Ριάντ
Η Ανγκόλα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ μετά από διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής της, προκαλώντας πλήγμα στο καρτέλ πετρελαίου υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας.
Η απόφαση λαμβάνει χώρα, αφότου ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου της Αγκόλα τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο σειράς περικοπών που προώθησε η Σαουδική Αραβία για να στηρίξει τις τιμές.
Aμέσως μετά την είδηση, η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε στα 78,76 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 1,2%, ενώ σε αντίστοιχη πτώση και η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη διαμορφούμενη στα 73,26 δολάρια. Η πτώση αποδίδεται στις ανησυχίες και στα ερωτηματικά για την ικανότητα του ΟΠΕΚ+ να στηρίξει τις τιμές.
Η Ανγκόλα προσχώρησε στον ΟΠΕΚ το 2007, αλλά συγκρούστηκε με τη Σαουδική Αραβία σε πρόσφατες συναντήσεις σχετικά με τις προσπάθειες να μειώσει τη βασική γραμμή παραγωγής της – το επίπεδο βάσει του οποίου υπολογίζεται η ποσόστωση παραγωγής κάθε μέλους – για να αντανακλά τη μείωση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας.
Η Ανγκόλα αποχώρησε από μια συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, αλλά τελικά συμφώνησε – μαζί με τη Νιγηρία και τη Δημοκρατία του Κονγκό – να επανεξεταστεί η βασική παραγωγή της από ανεξάρτητο τρίτο μέρος. Μετά από αυτήν την αναθεώρηση, οι βασικές γραμμές και των τριών χωρών για το 2024 μειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο.
Κάποτε ο μεγαλύτερος παραγωγός της Αφρικής, η παραγωγή της Ανγκόλα μειώθηκε περίπου 40% τα τελευταία οκτώ έτη στα 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς δεν κατάφερε να επενδύσει επαρκώς στα απηρχαιωμένα κοιτάσματά της. Ως εκ τούτου η παραγωγή της είναι σημαντικά κατώτερη των ποσοστώσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους παραγωγούς του ΟΠΕΚ.
Επίσης, ενώ έχει προσελκύσει κορυφαίους ομίλους, όπως BP, Exxon Mobil και Chevron, τα κοιτάσματά της που βρίσκονται σε βαθιά ύδατα εξαντλούνται πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα κοιτάσματα εκτός θαλάσσης. Επίσης, το φορολογικό περιβάλλον είναι απαγορευτικό για τις επενδύσεις, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από την πτώση των τιμών αργού από το 2014 έως το 20216.
Η Helima Croft, πρώην αναλύτρια της CIA και επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, δήλωσε ότι η Ανγκόλα δεν είχε φαινομενικά συμβιβαστεί με τη συμφωνία του Ιουνίου, η οποία επέτρεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επίσης μέλος του ΟΠΕΚ, να αυξήσει τη βασική του γραμμή για το 2024, ενώ η δική της περικόπηκε.
«Οι σπόροι αυτής της εξόδου τέθηκαν τον Ιούνιο», είπε. «Επιπλέον, η Ανγκόλα ήταν ένα από τα πιο δυσαρεστημένα μέλη, έχοντας διοργανώσει πολλές αποχωρήσεις από τις συνεδριάσεις των υπουργών Πετρελαίου τα τελευταία χρόνια».
Η αποχώρηση συνιστά πλήγμα για τον ΟΠΕΚ, αλλά δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του καρτέλ να επηρεάσει την αγορά. Η παραγωγή 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα της Ανγκόλα αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της συνολικής παραγωγής του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
«Δεδομένου του μεγέθους της παραγωγής της χώρας, αυτή η έξοδος δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τις δραστηριότητες του κατρέλ», δήλωσε η Croft.
Ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB, προειδοποίησε να μην θεωρηθεί η αποχώρηση της Ανγκόλα ως ένδειξη μεγαλύτερου προβλήματος με τον ΟΠΕΚ.
«Θα χρησιμοποιείται πάντα από εκείνους που είναι αρνητικοί για το πετρέλαιο ως δικαιολογία για να πωλήσουν πετρέλαιο», είπε. «Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Αυτό δεν αποτελεί σημάδι ότι ο υπόλοιπος ΟΠΕΚ καταρρέει».
Η Ανγκόλα παλεύει να αναστρέψει τη φθίνουσα παραγωγή εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η απόφαση, που ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου Diamantino de Azevedo ελήφθη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εγκρίθηκε από τον πρόεδρο João Lourenço, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ΜΜΕ την Πέμπτη.
Ο Alex Vines, επικεφαλής του προγράμματος Αφρικής στο think-tank Chatham House, είπε ότι η Ανγκόλα είχε ακολουθήσει μια ολοένα και πιο «α λα καρτ εξωτερική πολιτική» υπό τον Lourenço, ο οποίος έγινε πρόεδρος το 2017, «και η αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ είναι μέρος αυτού».
Αν και η χώρα έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Σοβιετική Ένωση, ήταν πιο έτοιμη να επικρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από άλλες αφρικανικές χώρες. Η Λουάντα είχε δυσαρεστηθεί με την κατεύθυνση που είχε πάρει ο ΟΠΕΚ, που συνήθως έδινε η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, και την έλλειψη προσοχής στις απόψεις μικρότερων παραγωγών όπως η ίδια, είπαν οι αναλυτές.
Ο Ρικάρντο Σοάρες ντε Ολιβέιρα, καθηγητής αφρικανικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι η Αγκόλα είχε πλησιάσει τις ΗΠΑ υπό τον Lourenco, αν και δεν έβλεπε πώς η αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ θα εξυπηρετούσε αυτόματα τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε τον Lourenco τον περασμένο μήνα και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 900 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα έργο ηλιακής ενέργειας που στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαφοροποίησής του μακριά από το πετρέλαιο.
«Υπάρχει μια πολύ σαφής προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ανγκόλας. Αλλά μπορείς να είσαι ένας υπέρ-δυτικός, παγκόσμιος παίκτης του Νότου και να παραμένεις στον ΟΠΕΚ», είπε ο Oliveira.
«Το να προχωρήσουμε σε μια φιλοδυτική κατεύθυνση θα ήταν αρκετά ασυνήθιστο για τα αφρικανικά κράτη που κάνουν προσεκτικά βήματα, εκτός κι αν έχουν κάνει κάποια μεγάλη συμφωνία με τους Αμερικανούς».
Και άλλες χώρες μέλη έχουν αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους: Κατάρ, Ινδονησία και πιο πρόσφατα το Εκουαδόρ.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT και Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Πετρέλαιο: Η Ρωσία θα εντείνει τις περικοπές στις εξαγωγές
ΙΕΑ: Η επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου θα συνεχιστεί το 2024
Πετρέλαιο: Σε χαμηλά 5 μηνών καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για υπερπροσφορά
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News