Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 07:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνολογικές εταιρείες: Η Ευρώπη προσπαθεί να προφτάσει τις ΗΠΑ – Γιατί δεν τα καταφέρνει

Τεχνολογικές εταιρείες: Η Ευρώπη προσπαθεί να προφτάσει τις ΗΠΑ – Γιατί δεν τα καταφέρνει

Σε νέο ρεκόρ αναρριχήθηκαν αυτή την εβδομάδα οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών του Nasdaq 100, ξεπερνώντας το επίπεδο που είχε επιτευχθεί το 2019. Ακόμη πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι το νέο υψηλό σημειώθηκε, όσο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 5,5%, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τις μετοχές τεχνολογίας.

Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο τεχνολογικός δείκτης του Euro Stoxx εμφανίζει μεν άνοδο περίπου 33% σε σχέση με πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται τουλάχιστον 10% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2021.

Η υπεραπόδοση των αμερικανικών μετοχών τεχνολογίας έναντι των ευρωπαϊκών οφείλεται στην επί χρόνια αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των εταιρειών αυτών στην παγκόσμια σκηνή, ιδίως σε τομείς υψηλής αξίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι λεγόμενες «Magnificent 7», δηλαδή οι επτά μεγαλύτερες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla), έχουν συνολική αξία τουλάχιστον 12 τρισ. δολαρίων. Το δυσθεώρητο αυτό ποσό μπορεί να συγκριθεί με το ΑΕΠ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης: Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που αθροιστικά φτάνουν τα 13 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το euronews, η αξία των αντίστοιχων επτά μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρώπη φτάνει μόλις στα 705 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 20 φορές χαμηλότερα από τις αντίστοιχες αμερικανικές.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, το τελευταίο δωδεκάμηνο οι «Magnificent 7» κατέγραψαν έσοδα 1,72 τρισ. δολαρίων, έναντι 133 δισ. που είχαν οι επτά μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας.

Τεράστια ανάπτυξη

Βέβαια, η κυριαρχία των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων επικρατεί επί τουλάχιστον μία δεκαετία. Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι επιχειρήσεις αυτές στις ΗΠΑ είχαν μέση ετήσια αύξηση εσόδων 27% έναντι 10% των αντίστοιχων στην Ευρώπη.

Επίσης, υπεραποδίδουν έναντι των ευρωπαϊκών σε κάθε μεγάλο κλάδο, σύμφωνα με το euronews. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2000, η κεφαλαιοποίηση της φινλανδικής Nokia ανερχόταν στα 300 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας 15 φορές την κεφαλαιοποίηση της Apple. Φέτος, η Apple ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια, περίπου 175 φορές υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση της Nokia.

Ακόμα και στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις προσπαθούν να προφτάσουν ορισμένες αμερικανικές. Η Tesla, με κεφαλαιοποίηση περίπου 817 δισ. δολαρίων είναι πλέον τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από την κορυφαία γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, την Volkswagen.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον κλάδο των ημιαγωγών, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία, η ASML Holding, έχει μόνο το ένα πέμπτο της κεφαλαιοποίησης της Nvidia.

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronews

Διαβάστε επίσης:

Το έτος της Nvidia, των big tech και των υψηλών αποτιμήσεων

Παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί στην Ελλάδα – Οι επενδύσεις τους

Εκτός χρηματιστηρίου μετά από 74 χρόνια: Το σκάνδαλο και η κρίση της Toshiba

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News