Business & Finance Τετάρτη 20/12/2023, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουλάχιστον το 66% των θέσεων εργασίας έχει χαθεί στη Γάζα

Τουλάχιστον το 66% των θέσεων εργασίας έχει χαθεί στη Γάζα

Τουλάχιστον το 66% των θέσεων εργασίας έχει χαθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο που ξέσπασε η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

 Προειδοποίησε ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται στον παλαιστινιακό θύλακο.  

Οι απώλειες ανέρχονται συνολικά σε 192.000 θέσεις εργασίας στο μικρό παλαιστινιακό έδαφος, ανέφερε η ΔΟΕ στη δεύτερη αξιολόγησή της για τις επιπτώσεις των ισραηλινών χερσαίων και αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, οι οποίες ξεκίνησαν έπειτα από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.  

Σε μία πρώτη αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου, η ΔΟΕ εκτιμούσε ότι είχαν χαθεί 182.000 θέσεις εργασίας στη Γάζα, αριθμός που αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της απασχόλησης.

Αδύνατον να αποκτήσει κάποιος εισόδημα από εργασία

«Σήμερα σχεδόν κανείς στη Γάζα δεν είναι σε θέση να αποκτήσει εισόδημα από εργασία», δήλωσε ο Πίτερ Ρέιντμεϊκερ, αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της ΔΟΕ για τις αραβικές χώρες.  

Πρόκειται για φαινόμενο που εξακολουθεί να επιδεινώνεται, πρόσθεσε.  

Οι θέσεις εργασίας χάνονται σε μεγάλη κλίμακα και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, όπου τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καταγράψει αύξηση της βίας κατά των Παλαιστινίων.  

Η ΔΟΕ εκτίμησε ότι περίπου το 32% της απασχόλησης έχει χαθεί από τις 7 Οκτωβρίου, που αντιστοιχεί σε 276.000 θέσεις εργασίας.  

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο και την αυστηροποίηση του οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, περίπου οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του στενού παράκτιου θυλάκου ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News