Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Villeroy (EKT): Πρέπει να διανύσουμε οροπέδιο πριν τις μειώσεις επιτοκίων

Villeroy (EKT): Πρέπει να διανύσουμε οροπέδιο πριν τις μειώσεις επιτοκίων

Την άποψη ότι η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού τον επόμενο χρόνο, αφού το διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο για αρκετό διάστημα προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, εξέφρασε το μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης,  Villeroy de Galhau.

Την ώρα που όλο και περισσότεροι policymakers συζητούν για μειώσεις επιτοκίων -παρά το γεγονός ότι η πρόεδρος Christine Lagarde απέφυγε το θέμα- ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας ζήτησε να παραμείνει το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% όσο χρειαστεί, αλλά δήλωσε ότι η επόμενη κίνηση θα είναι σχεδόν σίγουρα μια μείωση. 

«Μεταξύ των επιτοκιακών αυξήσεων, με τις οποίες, εκτός απροόπτου, έχουμε τελειώσει, και μια μείωσης, η οποία θα πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή το 2024, υπάρχει ένα οροπέδιο», δήλωσε ο Villeroy την Τρίτη. «Θέλω να επιμείνω στην υπομονή που χρειάζεται, διότι αν μειώσουμε τα επιτόκια πολύ σύντομα θα κινδυνεύαμε να ξανακυλήσουμε στην “αρρώστια” του πληθωρισμού».

Παράλληλα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας Gediminas Simkus επανέλαβε όσα έχουν πει πολλοί συναδέλφοί του στην ΕΚΤ ότι οι αγορές μπορεί να έχουν βιαστεί να προβλέψουν μειώσεις επιτοκίων τόσο σύντομα.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ επέλεξε να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο αδιάκοπης σύσφιγξης της πολιτικής της. Η Lagarde ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκαν περικοπές στην τελευταία συνεδρίαση – παρά το γεγονός ότι οι αγορές στοιχημάτιζαν σε μια μείωση ήδη από την άνοιξη μετά από μια ήπια στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

«Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, τότε οι προσδοκίες για πρόωρες και γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

Τα τελικά στοιχεία της Eurostat την Τρίτη έδειξαν μόνο μια μικρή αναθεώρηση στις μετρήσεις του πληθωρισμού του Νοεμβρίου. Ενώ ο ετήσιος αριθμός επιβεβαιώθηκε στο 2,4% – πλησιάζοντας τον στόχο του 2% – οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, λίγο περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί.

«Το μόνο πράγμα που θα δικαιολογούσε τέτοιου είδους στοιχήματα της αγοράς είναι να μας εκπλήξει πολύ η κίνηση του πληθωρισμού – δηλαδή να μειωθεί ο πληθωρισμός πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο Κροάτης υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Boris Vujcic στο Ζάγκρεμπ.

Ο Villeroy δήλωσε ότι οποιαδήποτε μείωση του κόστους δανεισμού το επόμενο έτος θα βασιστεί στα οικονομικά δεδομένα και θα αποφασιστεί ανεξάρτητα από τη δράση της Fed.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για 20 ευρωπαϊκές τράπεζες

ΕΚΤ: Καμπανάκι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα – Δεν έχουν φανεί οι επιπτώσεις από τα επιτόκια

ΕΚΤ: Ερχεται «τραπεζική μάχη» για τα μερίσματα με την αποχώρηση Enria

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News