Business & Finance Δευτέρα 18/12/2023, 17:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

US Steel: Κάποτε ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο- Τώρα έκλεισε συμφωνία πώλησης

US Steel: Κάποτε ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο- Τώρα έκλεισε συμφωνία πώλησης

Η US Steel έκλεισε συμφωνία πώλησης με τη Nippon Steel, τη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ιαπωνίας, για 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα σε μια σταδιακή πτώση για την εμβληματική εταιρεία 122 ετών, η οποία κάποτε ήταν η μεγαλύτερη στον πλανήτη. 

Πλέον, δεν είναι καν η μεγαλύτερη χαλυβουργία των ΗΠΑ, αφού την ξεπέρασε η Nucor Steel πριν από χρόνια.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι δραστηριότητες της US Steel θα διατηρήσουν το όνομά τους και θα συνεχίσουν να έχουν έδρα στο Πίτσμπουργκ. 

Η US Steel δημιουργήθηκε το 1901 μέσω συγχώνευσης όταν ένας όμιλος με επικεφαλής την JP Morgan και τον Charles Schwab, δύο από τους κορυφαίους χρηματοδότες στον κόσμο της εποχής, αγόρασε τη χαλυβουργική εταιρεία που ανήκε στον Andrew Carnegie και τη συνδύασε με τις συμμετοχές τους στην αντίπαλη εταιρεία Federal Steel.

Η νέα εταιρεία έγινε η πρώτη στον κόσμο με αξία πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, διπλάσιο από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ εκείνο το έτος. Η συμφωνία έκανε τον ιδιοκτήτη Andrew Carnegie τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, η εταιρεία παρήγαγε τον χάλυβα που βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνουν παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη, παρέχοντας χάλυβα όχι μόνο για ουρανοξύστες, γέφυρες και φράγματα, αλλά και για αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα που ήθελαν οι Αμερικανοί καταναλωτές.

Στην πραγματικότητα, η US Steel ήταν τόσο κυρίαρχη που η ανταγωνιστική της ισχύς βοήθησε στη δημιουργία των αντιμονοπωλιακών νόμων της χώρας, που ψηφίστηκαν σε μια προσπάθεια να κρατηθεί υπό έλεγχο η στρατηγική και οικονομική ισχύς της εταιρείας.

Σύμφωνα με μια ιστορία στην Pittsburgh Post-Gazette το 2001, το απόγειο της εταιρείας ήταν το 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν έπαιξε κρίσιμο ρόλο στις πολεμικές προσπάθειες των Συμμαχικών δυνάμεων.

Το ίδιο άρθρο ανέφερε ότι η κορυφαία παραγωγή χάλυβα σημειώθηκε το 1953, όταν η εταιρεία παρήγαγε 35,8 εκατομμύρια τόνους χάλυβα, ενώ οι χαλυβουργίες στην Ευρώπη και την Ιαπωνία αγωνίζονταν ακόμη να ανακάμψουν από τον πόλεμο. Πέρυσι, η US Steel παρήγαγε μόνο 11,2 εκατομμύρια τόνους χάλυβα από τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Σημαντικό ρόλο στην παρακμή της έπαιξε το γεγονός ότι έμεινε πίσω συγκριτικά με τους ανταγωνιστές στην Ιαπωνία και τη Γερμανία, οι οποίοι αναγκάστηκαν να ανακατασκευαστούν από την αρχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρησιμοποίησαν νέες τεχνολογίες που απαιτούσαν πολύ λιγότερα εργατικά χέρια και ενέργεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες με CNN

Διαβάστε επίσης:

ΤΙΤΑΝ: Χρηματοδότηση 234 εκατ. από το Ταμείο Καινοτομίας για έργο δέσμευσης CO2

Deloitte: Πάνω από τα 10 δισ. ευρώ ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης για την ελληνική οικονομία έως το 2030

Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News