Business & Finance Παρασκευή 15/12/2023, 07:20
BREAKINGVIEWS

«Έφοδο» στα assets της Ρωσίας ζητά η Κομισιόν: Γιατί θα γυρίσει μπούμερανγκ

«Έφοδο» στα assets της Ρωσίας ζητά η Κομισιόν: Γιατί θα γυρίσει μπούμερανγκ

Η Κομισιόν κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο δεδικασμένο για την αμφιλεγόμενη άνεση που προσφέρει η ηθική ορθότητα, προτείνοντας την αξιοποίηση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας προς την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη στήλη BreakingViews του Reuters, μπορεί να φαίνεται δελεαστική ιδέα -δεδομένου ότι και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επανεξετάζουν την οικονομική στήριξη προς το Κίεβο-, αλλά σίγουρα δεν είναι καλή.

Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρώπη «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας περίπου 180 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η κατάσχεση, σε αντίθεση με το απλό «πάγωμα», θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Ευρώπη θα αθετήσει αρχές του διεθνούς δικαίου, όπως ο σεβασμός στις συνθήκες και στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι μπορεί να αποφύγει το νομικό χάος. Προτείνει την αξιοποίηση των εσόδων που προκύπτουν από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία έναντι των ίδιων των assets. H Euroclear, ο «γίγαντας» των διακανονισμών που διακρατά τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Ρωσίας, επανεπενδύει τα έσοδα που προκύπτουν από τις πληρωμές κουπονιών και από την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων. Λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και την αύξηση των αποπληρωμών, ο όμιλος κατέγραψε το 2022 καθαρά έσοδα 597 εκατ. ευρώ από αυτές τις επενεπενδύσεις και 3 δισ. μόνο το εννεάμηνο του 2023.

Η αξιοποίηση αυτών των κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα βοηθούσε, αν και η Ε.Ε. δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε τετραετές πακέτο στήριξης 50 δισ. ευρώ λόγω βέτο της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του BreakingViews, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς τη συνεισφορά της Βουδαπέστης, περίπου 800 εκατ. ευρώ ή 200 εκατ. τον χρόνο. Τα ετήσια έσοδα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα ξεπερνούσαν την «τρύπα» που δημιουργεί η απόσυρση της Ουγγαρίας.

Ωστόσο, έτσι θα ενθαρρύνονταν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία. Μάλιστα, μπορεί να δημιουργηθεί βάση για να αξιοποιήσουν οι ίδιες τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία και όχι μόνο τα έσοδα που παράγουν. Και τέλος, μπορεί να εκθέσει την Ευρώπη σε δικαστικές διαμάχες, καθώς όποιος έχει κάποιο δικαίωμα επί των ρωσικών assets μπορεί να υποστηρίξει ότι δικαιούται και τα χρήματα.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στη Ρωσία, όχι στον Vladimir Putin. Είναι δελεαστικό να τιμωρήσει κανείς το Κρεμλίνο αξιοποιώντας τα κονδύλια, για να βοηθήσει το θύμα του πολέμου, αλλά η κατάσχεση των μετρητών θα στερούσε από το Κίεβο και τους εταίρους του τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με οποιαδήποτε ρωσική κυβέρνηση κάποια συμφωνία ειρήνης ή ανοικοδόμησης. Σύμφωνα με το BreakingViews, δεν αξίζει να αγγίξει κανείς τα χρήματα του Κρεμλίνου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και η αποτελεσματικότητά τους

Ρωσία: Πέθανε ξαφνικά ο πρόεδρος της Lukoil – Έναν χρόνο μετά τον προκάτοχό του

Ρωσία: Επαναφορά των capital controls – Ανακάμπτει το ρούβλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News