Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 21:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάουελ: Συζητάμε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων

Πάουελ: Συζητάμε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων

Ο Τζερόμ Πάουελ έστειλε το μήνυμα ότι έχουν αρχίσει οι συζητήσεις εντός της Φέντεραλ Ριζέρβ για μειώσεις των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να απομακρύνει από το τραπέζι και το ενδεχόμενο νέας αύξησης, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

“Εξακολουθούμε να εστιάζουμε στο ερώτημα εάν τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά. Έχουμε αρχίσει να συζητάμε την προοπτική μείωσης των επιτοκίων και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε σε μειώσεις”, είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα είναι σημάδι ομαλοποίησης και όχι εξασθένησης της οικονομίας. Επίσης, σημείωσε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ εστιάζει πολύ την προσοχή της στον κίνδυνο να διατηρήσει τα επιτόκια σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, κάτι που επιτεύχθηκε χωρίς υπερβολική άνοδο της ανεργίας, παρότι θεωρεί ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο ακόμη. Ωστόσο, η επιστροφή του στο στόχο του 2% θα πάρει λίγο χρόνο. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν με υψηλές τιμές και αυτό δεν το θέλουν», σημείωσε. 

Καλοσώρισε την πρόοδο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και είπε ότι είναι «ωραίο να βλέπεις τους καρπούς των προσπάθειών σου».

“Έχουμε συσφίγξει σημαντικά τη νομισματική πολιτική και έχουμε φέρει τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής μας”, υπογράμμισε.

“Λαμβάνοντας υπόψη πόσο πολύ μακριά έχουμε φθάσει και τις αβεβαιότητες στην οικονομία, κινούμαστε προσεκτικά και παραμένουμε δεσμευμένοι στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. Οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν επηρεάσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, ωστόσο η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά”.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη ισορροπία, καθώς ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών επιβραδύνεται”, τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου. «Η εποχή με τις μεγάλες ελλείψεις στην αγορά εργασίας έχει περάσει», δήλωσε. 

Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και δεν απομακρύνεται το σενάριο της ύφεσης για το επόμενο έτος. 

 

moneyreview.gr με πληροοφρίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News