Business & Finance Τετάρτη 27/12/2023, 19:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα: Οι νέοι συζητούν για τα χρήματα πριν η σχέση τους γίνει σοβαρή 

Ερευνα: Οι νέοι συζητούν για τα χρήματα πριν η σχέση τους γίνει σοβαρή 

Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί λένε ότι τα ζευγάρια πρέπει να έχουν μιλήσει για τα χρήματα μεταξύ τους πριν ζήσουν μαζί, οι Gen Zers και οι millennials πιστεύουν ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει πολύ νωρίτερα.

Σχεδόν το ένα τρίτο και πιο συγκεκριμένα το 32% των ενηλίκων στη Gen Z και το 40% των millennials λένε ότι μια ειλικρινής συζήτηση για τα προσωπικά οικονομικά και τους μακροπρόθεσμους στόχους τους θα πρέπει να συμβεί προτού μια σχέση γίνει σοβαρή, σύμφωνα με την έρευνα Planning & Progress του 2023 από την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Northwestern Mutual.

Η μελέτη βασίζεται σε 2.740 διαδικτυακές συνεντεύξεις μεταξύ ενηλίκων των ΗΠΑ που διεξήχθησαν από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Αυτές οι δύο γενιές έχουν βιώσει αρκετές περιόδους οικονομικών αναταραχών από τη Μεγάλη Ύφεση του 2007-09 έως την πανδημία Covid-19.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε για μια σχέση για τα χρήματα

Το να είναι κανείς ανοιχτός και ειλικρινής με τον σύντροφό του είναι μία ένδειξη αγάπης, λένε οι ειδικοί, και αυτό περιλαμβάνει το να μιλάει και για τα χρήματα.

Σε όλες τις γενιές, το 72% των Αμερικανών πιστεύει ότι τα ζευγάρια πρέπει να μιλήσουν για τα οικονομικά τους πριν ζήσουν μαζί, σύμφωνα με τη Northwestern Mutual.

«Τα χρήματα, αν και σίγουρα δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή, έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς», είπε ο Kyle Menke, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Menke Financial, μιας εταιρείας που συνδέεται με τη Northwestern Mutual.

Για παράδειγμα, ο υποψήφιος σύντροφός κάποιου μπορεί να ξοδέψει και να διαχειριστεί τα χρήματά του εντελώς διαφορετικά από τον ίδιο, δήλωσε η Sophia Bera Daigle, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Gen Y Planning. 

«Δεν το σκέφτονται αρκετοί άνθρωποι πριν μετακομίσουν μαζί και προτού αρχίσουν να ονειρεύονται τη ζωή τους ως ομάδα», είπε ο Daigle στο CNBC.

Περισσότερο από το ένα τρίτο, και συγκεκριμένα το 32%, των ζευγαριών Gen Z δυσκολεύτηκε να βρει μια ισορροπία σχετικά με τον τρόπο κατανομής των εξόδων όταν τα εισοδήματα ανάμεσα στους συντρόφους ήταν διαφορετικά, διαπίστωσε η Northwestern Mutual. Ομοίως, το 31% δήλωσε ότι έχει διαφορετικά επίπεδα ανοχής για τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο, γεγονός που έχει καταστήσει τις επενδυτικές αποφάσεις περίπλοκες.

Μια έρευνα από την Bread Financial τον Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι το 64% των ζευγαριών λένε ότι είναι «οικονομικά ασυμβίβαστοι» με τους συντρόφους τους, με το 18% της Gen Z και το 17% των millennials να αναφέρουν την ασυμβατότητα ως κύριο λόγο για να χωρίσουν.

Η συζήτηση για τα χρήματα στην αρχή της σχέσης μπορεί να βοηθήσει να καταλάβει κανείς εάν οι συνήθειες και οι στόχοι του άλλου ατόμου ευθυγραμμίζονται με τους δικούς του, είπε ο Menke.

Εάν οι σύντροφοι συνηθίσουν να μιλούν για χρήματα, η οικονομική τους συμβατότητα μπορεί να βελτιωθεί όσο περνάει ο καιρός. Η Northwestern Mutual διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που είναι μαζί για πέντε χρόνια είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι γίνονται πιο συμβατά οικονομικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης: 

Πώς να είστε σίγουροι ότι ήρθε η ώρα να πάρετε σύνταξη

Πόσο κοστίζει η απιστία;  Κι όμως είναι πιο φθηνή από το διαζύγιο

Ερευνα: Οι νέοι πιστεύουν ότι είναι πιο δύσκολο να πάρουν προαγωγή συγκριτικά με τους γονείς τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News