Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 13:46
EUROSTAT

Η ανατομία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων: Το 50% του τζίρου από το 0,2% των εταιρειών

Η ανατομία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων: Το 50% του τζίρου από το 0,2% των εταιρειών

Πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. προήλθε από τη βιομηχανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2022. Επίσης, σχεδόν οι μισές πωλήσεις (σε αξία) έγιναν από μεγάλες εταιρείες με τουλάχιστον 250 εργαζομένους.

Ειδικότερα, η Ε.Ε. φιλοξενούσε πέρυσι 32 εκατ. επιχειρήσεις με 160 εκατ. άτομα και καθαρό τζίρο 38 τρισ. ευρώ.

Από αυτές η συντριπτική πλειονότητα, το 99%, ήταν μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις με έως 49 υπαλλήλους εκάστη. Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν σχεδόν τους μισούς από όλους όσοι εργάζονται στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. (49%). Επίσης, παρήγαγαν 12,2 τρισ. ευρώ ή το 32% του συνολικού τζίρου. 

Οι μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 εργαζομένων) αντιπροσωπεύουν μικρότερο μερίδιο του συνολικού αριθμού (0,8%) και απασχολούν το 15% των υπαλλήλων. Επίσης, συνέβαλαν περίπου στο ένα πέμπτο του καθαρού τζίρου (18% ή 6,8 τρισ. ευρώ).

Παρότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (με άνω των 249 εργαζομένων) αποτελούν μόλις το 0,2% του συνολικού αριθμού (53.000), απασχολούν τουλάχιστον το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού (56,5 εκατ. άτομα ή το 35%) και παρήγαγαν πέρυσι το 50% των καθαρών πωλήσεων (19,2 τρισ. ευρώ).

Η ανατομία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων: Το 50% του τζίρου από το 0,2% των εταιρειών-1

Υψηλότερος τζίρος από τη βιομηχανία

Ειδικότερα, ανάλογα με τον κλάδο, ο τζίρος του τομέα βιομηχανίας ανήλθε σε 13,5 τρισ. ευρώ, αποτελώντας το 35% του συνολικού καθαρού κύκλου εργασιών στην Ε.Ε πέρυσι. Παρότι στον τομέα αυτόν δραστηριοποιείται μόλις το 8% του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων (2,4 εκατ.), απασχολείται περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων της Ε.Ε. Πρόκειται δηλαδή για 33,1 εκατομμύρια άτομα ή το 21% από το σύνολο των εργαζομένων σε εταιρείες.

Ακολουθεί ο τομέας του εμπορίου, που συνεισέφερε 11,2 τρισ. δολάρια ή 29% του συνολικού τζίρου πέρυσι. Αντιπροσωπεύει το 18% όλων των επιχειρήσεων στο μπλοκ (5,8 εκατομμύρια) και απασχολεί σχεδόν έναν στους πέντε εργαζομένους (29,8 εκατ. άτομα ή 19% του συνόλου).

Τρίτος έρχεται ο τομέας των κατασκευών, ο οποίος απασχολεί το 9% των εργαζομένων (σύνολο 13,7 εκατ. άτομα). Αντιπροσωπεύει το 12% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. (3,8 εκατ.), αλλά μόλις 6% (2,1 τρισ. ευρώ) του συνολικού τζίρου.

Τελικά, η μερίδα του λέοντος σε τζίρο παράγεται σε αυτούς τους τρεις κλάδους, παρότι απασχολούν αναλογικά μικρότερο ποσοστό εργαζομένων και έχουν λιγότερες εταιρείες. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat σε απόλυτα νούμερα, η βιομηχανία, το εμπόριο και οι κατασκευές παράγουν το 70% του τζίρου των επιχειρήσεων στην Ε.Ε., απασχολούν το 49% του συνολικού εργατικού δυναμικού και έχουν το 38% του αριθμού των επιχειρήσεων.

Η ανατομία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων: Το 50% του τζίρου από το 0,2% των εταιρειών-2

Το υπολειπόμενο μερίδιο ανήκει σε άλλες υπηρεσίες, όπως μεταφορές, αποθήκευση, φιλοξενία, τρόφιμα, εκπαίδευση κλπ, που αθροιστικά έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, απασχολούν πάνω από το μισό εργατικό δυναμικό και παράγουν λιγότερο από το ένα τρίτο του τζίρου των εταιρειών στην Ε.Ε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Στη βιομηχανία οι καλύτεροι μισθοί – Έως 32% υψηλότεροι σε σχέση με τους άλλους κλάδους

Η ακτινογραφία του επιχειρείν στην Ελλάδα: Χωρίς υπαλλήλους οι περισσότερες εταιρείες

Ποιοι κερδίζουν από την απο-παγκοσμιοποίηση: Οι χώρες και οι εταιρείες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News