Business & Finance Δευτέρα 11/12/2023, 21:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαχειριστής hedge fund: «Κάποιος κάνει λάθος για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ»

Διαχειριστής hedge fund: «Κάποιος κάνει λάθος για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ»
 
Οι αγορές βρίσκονται σε σύγχυση ως προς τις προοπτικές ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και «κάποιος είναι λάθος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διαχειριστής αντισταθμιστικού ταμείου, David Neuhauser.

Ο CIO της Livermore Partners ανέφερε ότι πολλοί επενδυτές ελπίζουν σε ένα σενάριο «Goldilocks», στο οποίο η οικονομία δεν αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ή συρρικνώνεται πάρα πολύ.

«Η προοπτική ήταν, φυσικά, ότι η Fed θα κοιτάξει να μειώσει τα επιτόκια επειδή βλέπουν μια ήπια προσγείωση να πλησιάζει. Και φαίνεται ότι, επιφανειακά, αυτό συμβαίνει».

Τα πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η ύφεση μπορεί να αποφευχθεί στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιούργησαν στην αμερικανική οικονομία το Νοέμβριο ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Νοέμβριο και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο ξεπέρασαν επίσης τις εκτιμήσεις, με τις τιμές καταναλωτή να παραμένουν σταθερές σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και να αυξάνονται κατά 3,2% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

«Αλλά την ίδια στιγμή, κάτω από την επιφάνεια, υπάρχουν πολλές ρωγμές», πρόσθεσε ο Neuhauser. Εντόπισε αδυναμία στον καταναλωτή των ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία -ιδιαίτερα στην Κίνα- και στο γεγονός ότι τα νούμερα του πληθωρισμού παραμένουν πεισματικά υψηλά σε ορισμένες χώρες.

«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ είναι το καλύτερο μέρος για να βρίσκεται κάποιος και νομίζω ότι σήμερα αυτό είναι αλήθεια. Μήπως όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται και βρισκόμαστε δίπλα από έναν γκρεμό; Ή μήπως τελικά το αποφύγουμε και τα εταιρικά κέρδη προφυλαχθούν από την καταιγίδα;».

«Το πρόβλημα, νομίζω, είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πολύ καλή κατανόηση της σημερινής κατάστασης».

Οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις οποίες έχει επενδύσει η Livermore Partners, «λένε μια εντελώς διαφορετική ιστορία» όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, σύμφωνα με τον Neuhauser.

«Όταν κοιτάς το πετρέλαιο… και κοιτάς την αγορά χρυσού, σου λέει ότι η ύφεση είναι προ των πυλών. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε όσον αφορά την οικονομία των ΗΠΑ ότι η ήπια προσγείωση πλησιάζει. Αυτό σας λέει, στην πραγματικότητα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού brent με τη λήξη του Φεβρουαρίου διαπραγματεύονταν περίπου 75,67 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση άνω του 20% από το ανώτατο όριο των περίπου 97 δολαρίων ανά βαρέλι τον Σεπτέμβριο.

Η τιμή του χρυσού spot έχει εκτοξευθεί από τα χαμηλά της στις αρχές Οκτωβρίου, των 1.810 δολαρίων ανά ουγγιά στα περίπου 1.991 δολάρια η ουγγιά τη Δευτέρα, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ πάνω από 2.100 δολάρια ανά ουγγιά την περασμένη εβδομάδα.

Τόσο η πτώση των τιμών του πετρελαίου όσο και η αύξηση των τιμών του χρυσού υποδηλώνουν αυξανόμενους φόβους για ύφεση. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες προσδοκίες για μια ήπια προσγείωση (μετά τα δεδομένα ισχυρών θέσεων εργασίας) είδαν τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου να εκτινάσσονται την Παρασκευή. Η απόδοση του 10ετούς κυμαινόταν γύρω στο 4,254% ενδοσυνεδριακά σήμερα.

«Κάποιος έχει λάθος εδώ, αυτό προσπαθώ να σας πω. Είναι δύσκολο να περιγράψω ποιος έχει λάθος. Οπότε απλά περιμένω και προσπαθώ να δω ποιος είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσω».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News