Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 07:02
ERNST & YOUNG

Σε χαμηλό δεκαετίας η ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων

Σε χαμηλό δεκαετίας η ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων

Τη χαμηλότερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας αναμένεται να εμφανίσει η ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων, λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και του υψηλότερου κόστους δανεισμού που ασκούν πιέσεις συνολικά στη ζήτηση για δάνεια.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της EY, προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 1,5% στα στεγαστικά φέτος και 2,4% το 2024 έναντι 4,9% πέρυσι. Σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση παίζει και η πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Ευρωζώνη.

«Η αγορά κατοικιών δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα», δήλωσε ο Omar Ali, managing partner χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της EY για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική. «Για τα νοικοκυριά κατά μήκος της Ευρώπης, το υψηλό κόστος διαβίωσης και δανεισμού σημαίνει ότι λιγότερος κόσμος αγοράζει σπίτια, το οποίο και σημαίνει ότι τα στεγαστικά πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας», συμπλήρωσε, σύμφωνα με τους Financial Times.

Συνολικά, ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε φέτος στην Ευρωζώνη, έπειτα από τις 10 συναπτές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, που έφεραν το επιτόκιο αναφοράς από το ιστορικό χαμηλό του -0,5% στο επίπεδο-ρεκορ του 4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι traders «ποντάρουν» πως το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον έξι μήνες το 2024.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις αγορές κατοικιών, η Ευρωζώνη δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, ιδίως η Γερμανία, σύμφωνα με την έρευνα την ΕΥ. Παράλληλα, σημειώνει πως μείωση της ζήτησης και της διαθεσιμότητας των στεγαστικών προκάλεσε και η σύσφιγξη των προϋποθέσεων δανεισμού από ορισμένες τράπεζες.

«Κατά τη διάρκεια του έτους, όσο τα επιτόκια δανεισμού και οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξήθηκαν, η ευρωπαϊκή οικονομία- και οι τράπεζες που τη στηρίζουν- δοκίμασαν νέα όρια», δήλωσε ο Nigel Moden, επικεφαλής τραπεζών και κεφαλαιαγορών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική.

Συμπλήρωσε, όμως, χάρη στα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που έχτισαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα τελευταία 15 χρόνια, είναι πλέον πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για μια επιβράδυνση στην αγορά των στεγαστικών δανείων.

«Ενώ η ανάπτυξη του τραπεζικού δανεισμού αναμένεται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα, η εικόνα παρακάτω δείχνει ανάκαμψη. Μπορεί να είναι αργή, αλλά, ελλείψει περαιτέρω μεγάλων και απρόβλεπτων προκλήσεων, αναμένουμε σταθερή οικονομική βελτίωση και βελτίωση στον όγκο δανεισμού», αναφέρει η έκθεση της EY.

Ενδεικτικά, αναμένει ανάπτυξη 3,3% το 2025 και 3,2% το 2026 στην ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων. Στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο δανεισμός γενικά αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% το 2023 από το υψηλό 14 ετών του 5% πέρυσι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνεται το κόστος στέγασης μειώνονται τα στεγαστικά δάνεια

ΕΚΤ: Μειωμένος ο δανεισμός των επιχειρήσεων για πρώτη φορά από το 2015

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Οκτώβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News