FAZ: Η Τουρκία και η παγκοσμιοποίηση – Μαγνήτης επενδύσεων
Μπορεί η τουρκική οικονομία να βρίσκεται σε κρίση και η τουρκική λίρα να υποτιμάται όλο και περισσότερο, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν έχει μεγάλα σχέδια για τη χώρα του: να προσελκύσει επενδύσεις, να βρει συμμάχους και, εκμεταλλευόμενος τη θέση της χώρας, να μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο του παγκόσμιου εμπορίου.
Μεταξύ των εταιρειών που επενδύουν στην Τουρκία είναι και οι γερμανικές. Όπως αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung «οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία αυξήθηκαν το 2022 κατά 700 εκατομμύρια δολάρια – δηλαδή κατά 45% συγκριτικά με το 2021». Μεγάλες εταιρείες όπως οι Boss και Knauf «βλέπουν σήμερα στην Τουρκία κάτι περισσότερο από μία χώρα όπου απλώς παράγουν προϊόντα. Από εκεί μπορούν να διευθύνουν τις δραστηριότητές τους στην Αφρική, τον Περσικό Κόλπο, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία».
Λόγω της θέσης της και δεδομένης της κρίσης της παγκοσμιοποίησης, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «η Τουρκία έχει μία μεγάλη ευκαιρία, την οποία ο Ερντογάν θέλει να αρπάξει και με τα δύο του χέρια, επιδιώκοντας την επέκταση των εξαγωγών της χώρας, […] αλλά και της παραγωγής, μέσω ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα υλοποιηθεί έως το 2026. Μέσω της αύξησης των εξαγωγών ο Τούρκος πρόεδρος στοχεύει στη μείωση του ελλείματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως και της διαρκούς έλλειψης συναλλάγματος».
Η F.A.Z. εξηγεί πως για να πετύχει τον στόχο του, ο Ερντογάν χρειάζεται συμμαχίες, τις οποίες πάντως έχει εξασφαλίσει ήδη σε μεγάλο βαθμό: «Έπειτα από χρόνια διαμάχης τα βρήκε με τις μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο. Επιπλέον, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία το εμπόριο με τη Ρωσία έχει αυξηθεί σημαντικά – η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις – […] με τις εξαγωγές προς τη Ρωσία να αυξάνονται κατά 69% κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου. Ταυτοχρόνως, κατά 40% έχουν αυξηθεί οι τουρκικές εξαγωγές προς κράτη-μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και κατά 9% προς άλλες χώρες. Στην κορυφή της λίστας των εμπορικών εταίρων βρίσκεται η Ε.Ε., […] με τις περισσότερες εξαγωγές να κατευθύνονται προς τη Γερμανία».
Αν και κατά το 2022 οι άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 25%, η εκτίμηση του Μπουράκ Νταγλίογλου, προέδρου της τουρκικής υπηρεσίας για την προώθηση των ξένων επενδύσεων, είναι πως «οι διαταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, η γεωγραφική θέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης και ο νεαρός και καταρτισμένος πληθυσμός, καθιστούν την Τουρκία μία από τις καλύτερες υποψήφιες χώρες για επενδύσεις».
Πηγή: DW
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News