Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 18:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Απροσδόκητη ανάκαμψη στο καταναλωτικό κλίμα

ΗΠΑ: Απροσδόκητη ανάκαμψη στο καταναλωτικό κλίμα

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, καθώς τα νοικοκυριά αναθεώρησαν πτωτικά τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό του επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το κλίμα ανέκαμψε στις 69,4 μονάδες, σε υψηλό τεσσάρων μηνών. Οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές θα ανέβουν με ετήσιο ρυθμό 3,1% το επόμενο έτος. Πρόκειται για τις χαμηλότερες προβλέψεις από τον Μάρτιο του 2021. Σε σχέση με τις προβλέψεις που έκαναν τον αμέσως προηγούμενο μήνα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτωτική αναθεώρηση από τον Οκτώβριο του 2001.

«Συνολικά, οι καταναλωτές αισθάνονται πιο σίγουροι για την οικονομία σε σχέση με το πώς ένιωθαν τους τελευταίους μήνες, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα προσδώσει κάποια στήριξη στις δαπάνες, παρότι η αγορά εργασίας εξασθενεί ελαφρώς», δήλωσε η Joanne Hsu, επικεφαλής της έρευνας.

Βέβαια, η ίδια σημείωσε ότι οι καταναλωτές αισθάνονται το βάρος από τις υψηλές τιμές. Εξού και παρά την ανάκαμψη του κλίματος, οι σχετικοί δείκτες παραμένουν ανεβασμένοι σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας. 

Σημειώνεται πως οι προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση βελτιώθηκε σε υψηλό τριών μηνών, παρά την άνοδο του κόστους δανεισμού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και πτώση-έκπληξη της ανεργίας

ΗΠΑ: Πτώση των συνεχιζόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News