Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 09:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Μάχη με τον χρόνο για μια συμφωνία στους δημοσιονομικούς κανόνες

ΕΕ: Μάχη με τον χρόνο για μια συμφωνία στους δημοσιονομικούς κανόνες

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Έχουμε κάνει ουσιαστική πρόοδο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire. «Πρέπει να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους».

Οι αξιωματούχοι είχαν προετοιμαστεί για μια «μακριά νύχτα» και ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση γύρω στις 3 τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες, μετά από περίπου οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων, αναφέρει το Bloomberg.

Στη σημερινή συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σε μεγαλύτερο βάθος, λένε πηγές του πρακτορείου, ενώ οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Μετά από μήνες παζαριών, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για μια μεταρρύθμιση του πλαισίου που περιορίζει το χρέος και τα ελλείμματα. Οι κανόνες αυτοί, οι οποίοι «πάγωσαν» λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πρόκειται να ισχύσουν ξανά τον Ιανουάριο.

Όπως συνήθως συμβαίνει στην ΕΕ, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες κρατούν το κλειδί για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Ο Γερμανός Christian Lindner και ο Le Maire της Γαλλίας δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι διαφορές τους επιλύθηκαν κατά 90%, αν και τα εκκρεμή ζητήματα μπορεί να είναι καθοριστικά.

Ο Le Mair δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία «θα θέσει συνεπείς κανόνες και θα αναγνωρίσει τη σημασία των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων».

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, η συζήτηση θα μπορούσε να περάσουν στους ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Τα κράτη μέλη είχαν δεσμευτεί να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους και εάν δεν το πετύχουν, αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΕ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Eurogroup: Έρχεται δημοσιονομική σύσφιγξη για το 2024

Εφικτή μια συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η διαφωνία Γαλλίας – Γερμανίας, ενώ στερεύει ο χρόνος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News